România este lider european la exportul de cereale

România a devenit lide eruopean la exportul de cereale,în principal de grâu, orz, soia, și ulei de floarea soarelui, după ce marfa Ucraine a rămas blocată în porturi și silozuri, iar exporturile Rusiei au fost oprite, informează ProTV.ro.

Începând cu 24 februarie, la bursele internaționale prețul grâului a explodat și a ajuns la un nivel istoric. În ultimele două săptămâni România a exportat aproape 180 de mii de tone de grâu și a devenit astfel principalul exportator la nivelul Uniunii Europene

„Ne-au sunat și ne-au spus, uite, avem un preț bun și dacă vrei să vinzi cerealele pe care le ai pe stoc. Iar fiecare fermier a decis, dacă vinde sau nu vinde. E o perioadă foarte bună. datorită creșțerii prețurilor la cereale putem să compensăm și să recuperăm din cheltuielile cu îngrășămintele., pesticidele, motorină. Din 2010, de când fac agricultură așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată. Ca prețurile să fie atât de mari, să crească cu 60,70%”, a declarat fermierul Daniel Radu.

„Prețuri cu o volatilitate extremă. Adică și creșteri și scăderi cu amplitudini foarte mari. 20,30 de euro, uneori în aceeași zi. Ceea ce n-am mai văzut în toată cariera mea. În aceeași zi să ai asemenea fluctuații”, a transmis Victor Beznea, Secretarul general al Asociației Române a Comercianților de Produse Agricole (ARCPA).

Totodată, România este și cel mai mareex portator de soia și ulei de floarea soarelui. În ceea ce privește exportul de orz, România ocupă locul doi, după Ffranța.

România a devenit importantă și la exportul de orz. De la începutul lunii, din țara noastră au plecat spre statele din afara blocului comunitar, aproape 48 de mii de tone. Ocupăm astfel locul doi în rândul țărilor europene care au exportat orz în ultimele două săptămâni. După Franța, cu peste 92 de mii de tone.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!