„Romania Educata”: anul scolar incepe cu mii de suplinitori la catedre si cu sute de unitati de invatamant avand inca veceuri in curte

Anul scolar 2023 – 2024, care incepe astazi, are 36 de saptamani de cursuri, exceptie facand clasele terminale, si 5 vacante, fiind asteptati in banci aproape 3 milioane de elevi. Peste 25.000 de elevi vor invata in trei schimburi din cauza spatiilor insuficiente, lucru care insa nu va mai fi permis din anul scolar 2025 – 2026.

Ministrul Educatiei, Ligia Deca,  a facut apel catre toate primariile ca, impreuna cu inspectoratele scolare, sa gaseasca solutii, iar familiile elevilor sa accepte solutiile care presupun consortii sau relocarea procesului educational, afirmand ca ”acolo exista o anumita rezistenta”.

Din pacate, in ciuda laudelor guvernantilor, situatia invatamantului romanesc ramane in continuare dramatica: peste 3.000 de cadre didactice, care functioneaza ca suplinitori, nu au studii de specialitate, iar aproape 200 de unitati de invatamant au inca grupurile sanitare in curte.

Pe de alta parte, desi legea prevede ca elevii beneficiaza de gratuitate de transport, transportatorii reclama ca nu au fost consultati si ca acest model a esuat de fiecare data in ultimii 30 de ani.

Incepand din acest an, exista un Plan de actiune privind siguranta scolara, asumat de mai multe ministere, care vizeaza, printre altele, violenta in scoli si consumul de droguri.

Presedintele Klaus Iohannis, presedintele Senatului Nicolae Ciuca si premierul Marcel Ciolacu si-au anuntat participarea la festivitatile de deschidere a anului scolar, Iohannis si Ciolacu, in Bucuresti, iar Ciuca la Blaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *