Romania e invadata de tantari periculosi, protejati-va pielea

west nile

Cateva specii noi de ţânţari periculoşi s-au adaptat climei din România, din pricina încălzirii planetei. Grav este ca, ţânţarii pot aduce boli tropicale, inclusiv malarie. Ministerul Sănătăţii ne-a avertizat ieri, prin intermediul unui comunicat de presa, ca boala West Nile, transmisa de la aceste insecte la om este, in cele mai multe cazuri, muta: aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome.

Principalele măsuri de protecţie recomandate de Minister sunt:

  1. evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
  2. utilizarea substanţelor repelente de ţanţari;
  3. montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a impiedica patrunderea tantarilor;
  4. limitarea deplasarilor zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)
  5. asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor;
  6. îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei și a gunoiului menajer.

Insă, în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical:

Simptome care va trimit imediat la medic

– febră

– durere de cap intensă

– dureri musculare

– vărsături

– erupţii cutanate

De asemenea, Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

Supravegherea privind infecţia cu virusul West Nile a debutat încă din luna iunie şi până în momentul de faţă nu au fost raportate cazuri în ţara noastră. Din cauza temperilor tot mai mari, ţânţarii şi-au schimbat şi comportamentul. Sunt mult mai agresivi şi atacă în orice perioadă a zilei, nu doar la apus.

Mai rau este ca nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile. Pentru a vă proteja împotriva ţânţarilor, medicii recomandă folosirea unor loţiuni speciale. În plus, în special seara, ar trebui să purtaţi bluze cu mâneci lungi şi pantaloni – astfel încât pielea să nu fie la vedere.