România cumpără avionele vechi, care urmau să fie scoase din uz, ale Norvegiei

f16-norvegia

Foto: Alan Wilson/Wiikipedia

România va investi 454 de milioane de euro pe 32 de avioane de vânătoare F-16 din Norvegia, vechi de circa 40 de ani, care urmau să fie scoase din uz, potrivit unei scrisori oficiale trimisă de Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, către Parlament.

Investiția se include în programul „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, care prevede înzestrarea graduală a Forțelor Aeriene cu 48 de aeronave multirol F-16, prin care au mai fost achiziționate 17 aparate F-16, din Portugalia.

„Prin achiziția celor 32 de avioane F-16 se va asigura apărarea țării prin misiuni de acoperire a teritoriului național, misiuni de lovire, misiuni de sprijin al acțiunilor celorlalte categorii de forțe armate, precum și îndeplinirea obligațiilor asumate față de NATO”, se arată în scrisoare.

Ministerul Apărării din Norvegia a fost însărcinat din septembrie 2019 să pregătească scoaterea și vânzarea aeronavelor F-16. Potrivit informațiilor apărute pe site-ul ministerului, aparatele F16 se apropie de finalul perioadei de serviciu.

Pentru această achiziție se vor plăti 354 milioane de euro achiziția propriu-zisă a avioanelor norvegiene și 100 de milioane de euro – sport logistic și echipamente din SUA