„RomanIA Centenară” e la Iași

foto_Laura_Cosoi

Maine, 19 mai, între orele 19.00-01.00, ieșenii pot descoperi la Palatul Roznovanu expoziția „RomânIA Centenară”. Manifestarea reunește o expoziţie de costume populare centenare, dublată de o expoziţie de artă fotografică menită a imortaliza aceste costume îmbrăcate de actriţa Laura Cosoi, realizată de artistul Emanuel Zainea şi un film, semnat de Chriss Casper.

Expoziția cuprinde costume populare de sărbătoare, vechi de 100 de ani, certificate şi etnografiate, reprezentând toate regiunile României. Costumele fac parte din colecţia „Flori de ie”, brand care aparține designerului Cristina Chiriac.

Tot în tematica anului centenar, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor Iași a pregătit evenimentul „Noaptea Muzeelor la Casa Căsătoriilor. 100 de ani de istorie”. Astfel, sâmbătă, 19 mai, în intervalul orar 19:00 – 24:00, Casa Căsătoriilor din Strada Vasile Alecsandri nr.8 își deschide porțile pentru ieșeni cu prezentarea unei colecții de acte de stare civilă din perioada 1916-1918, documente aflate în păstrarea Serviciului de Stare Civilă Iași.

Vizitatorii vor avea parte și de momente artistice de dans și poezie, fiind întâmpinați la intrarea în clădire de un scurt istoric al Palatului Cantacuzino Pașcanu, actualul sediu al Stării Civile.