Romania are un flagel pentru care nu este pregatita

Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, sistemul de acordare a asistentei integrate consumatorilor de droguri trebuie reproiectat. Capacitatea Agenției Nationale Antidrog de a oferi servicii de asistenta este afectată semnificativ atât de lipsa resurselor umane specializate la nivelul centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog județene, cât și de resursele materiale avute la dispoziție. În consecință, Agenția Națională Antidrog trebuie să-și regândească rețeaua proprie pentru a putea să asigure servicii integrate eficiente, eficace și accesibile, semnalează un audit al performanței privind tratamentul consumatorilor de droguri.

Potrivit auditului, în 41 din cele 47 de centre de prevenire, evaluare și consiliere antidrog aflate în componența Agentiei Nationale Antidrog nu există echipă terapeutică completă care să asigure evaluările solicitate și serviciile minime de asistență integrată pentru consumatorii de droguri. De exemplu, in centrele din Bacau si Botosani, nu exista incadrat medic, psiholog si nici asistent social. La Iasi se fac demersuri pentru aplicarea programului de asistenta integrata in adictii de Institutul de Psihiatrie Socola. Auditul mai consemneaza ca administrarea metadonei ca principal tratament substitutiv pentru consumul de heroina este disponibila doar in Bucuresti.

Potrivit datelor Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi in 2022, numarul beneficiarilor nou admisi in retea a fost de 188 persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *