România are o șansă de a intra în Spațiul Schengen, dar nu o garanție, susține Iohannis

spațiul Schengen

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că „există o fereastră de oportunitate, o șansă” ca România să intre în Schengen, dar nu o garanție.

„Aderarea la Schengen este mult dorită de noi, şi după cum cred că este un fapt cunoscut de 11 ani, noi îndeplinim, practic, cerinţele tehnice. Aderarea nu s-a realizat fiindcă până la urmă există şi un vot politic în JAI care nu a avut loc până în momentul de faţă. Acum există o fereastră de oportunitate, adică avem o şansă, însă nu avem o garanţie. Ca să maximizăm şansele noastre am întreprins foarte multe demersuri”, a spus şeful statului înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.

Klaus Iohannis a salutat decizia Parlamentului European pentru rezoluţia privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen, subliniind că este un vot politic.

„Votul a fost covârşitor pentru accesul României, Bulgariei şi Croaţiei, însă decizia nu se ia acolo. A fost un vot politic, un semnal politic foarte important pentru noi”, a mai spus șeful statului.

Rezultatul la misiunea de evaluare, care a fost în România, este foarte bun, susține președintele.

„Din informaţiile pe care le avem, rezultatul este foarte bun pentru România. Evaluarea a constatat că România stă foarte bine la capitolul acesta, însă este clar că anumite chestiuni trebuie în continuare foarte bine clarificate, probabil chiar şi unele tehnice, dar în special unele politice şi pentru asta toată lumea este implicată la maxim”, a precizat Iohannis.

Șeful statului a menționat că propunerea Comisiei Europene cu privire la problema preţului ridicat al gazului este bună şi că România agreează noile măsuri.