România are nevoie de legi mai dure pentru protectia animalelor

România face un pas important în direcția protejării animalelor. În Parlament a fost depusă o inițiativă legislativă care propune măsuri concrete pentru combaterea cruzimii și îmbunătățirea condițiilor din adăposturi. Printre propuneri – un registru al abuzatorilor, controale obligatorii și educație pentru empatie în școli.

Nu de putine ori, cei care au chinuit animalele nu au raspuns in niciun fel in fata legii. Abuzatorii au scapat cu un dosar penal si o amenda insa necuvantatoarele au ramas cu traume pentru tot restul vietii. Cazurile de abuz s-au înmulțit, iar autoritățile par depășite. În acest context, a fost depusă o propunere legislativă care vizează întărirea legii privind protecția animalelor.

Silviu Gurlui, Inițiator Lege

„Persoanele condamnate pentru abuzuri asupra animalelor nu sunt monitorizate si pot recidiva. Adaposturile publice sunt subfinantate si de multe ori, insalubre. Educatia pentru protectia animalelor lipseste din scoli. Cruzimea este banalizata. ONG-urile care salveaza animalele nu primesc sprijin real din partea autoritatilor”.

Inițiativa aduce modificări importante Legii 205 din 2004. Printre ele, crearea unui Registru Național al persoanelor condamnate pentru cruzime față de animale – o premieră în România.

Silviu Gurlui, Inițiator Lege

„ Interdictii pentru recidivistii pentru a detine si lucra cu animale, obligatii clare pentru autoritatile locale de a asigura adaposturi de centre functionale.”

Proiectul prevede și controale anuale obligatorii la crescătorii, ferme și adăposturi, cu sancțiuni clare pentru nerespectarea standardelor. Proiectul se află acum în analiză parlamentară, iar autoritățile speră ca România să se alinieze astfel la standardele europene de protecție a ființelor fără apărare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *