România are nevoie de asistenți medicali

Numarul asistentilor medicali este insuficient pentru a face fata cererii de pe piata muncii, indiferent ca vorbim despre spitalele de stat sau private. Cea mai mare cerere vine din strainatate, unde un asistent medical poate castiga si 4000 de euro.
Stabilitatea unui loc de munca si motivatia financiara sunt principalele elemente de care tin cont cei care aleg sa urmeze cursurile unei scoli postliceale sanitare. Doar anul acesta, zeci de persoane au terminat cursurile si spun ca vor sa se angajeze cat mai repede.
Recunoasterea studiilor medicale din Romania nu mai reprezinta niciun impediment cand vine vorba de angajare. Scolile din Iasi ofera tinerilor posibilitatea de a se dezvolta si invata folosind cele mai noi tehnici medicale.
Lăcrămioara Alexandrescu, director Școala Postliceală FEG Iași: “Astazi, 90 de absolventi sarbatoresc acest moment deosebit. In ceea ce priveste posibilitatile lor de angajare, ele exista si unii dintre cursanti lucreaza in sistem dar au trebuit sa isi finalizeze studiile. Exista multe posibilitati de a lucra in spitale, in sistemul privat sau de stat“.
O noua generatie de asistenti a terminat astazi cursurile de trei ani. Cei mai multi absolventi se orienteaza deja catre unul dintre spitalele de stat din Iasi. Absolventii au un atu: au facut practica in clinicile celor mai mari unitati din Moldova, iar unii au avut sansa de a vedea cum este sa lucrezi intr-un spital din strainainate, datorita un proiecte de tip Erasmus.
Lăcrămioara Alexandrescu, director Școala Postliceală FEG Iași: “Au avantajul de a fi participat la proiecte europene, la mobilitati cu partenerii nostri din Spania, Danemarca, Turcia. Foarte multi dintre ei, de-a lungul celor trei ani au putut sa mearga in strainatate sa vada in ce masura se pot adapta acolo, sa isi gaseasca rostul, cu siguranta unii dintre ei vor alege si aceasta cale”.
Avantajul absolvirii acestei scoli sanitare este faptul ca absolventii se pot angaja imediat dupa finalizarea cursurilor.
Cătălina Moisei, absolventa: “Am inceput fiind sceptica, nestiind daca o sa-mi placa aceasta profesie dar am ajuns la sfarsitul celor trei ani sa fiu sef de promotie, ceea ce inseamna ca mi-a placut foarte mult. Am facut practica pe ATI si mi-a placut foarte mult si daca ma ajuta Dumnezeu, sper sa fie pe ATI!”
Cristina Mardare, absolventă: “Cand am vazut ceea ce fac, ca pot ajuta oameni prin faptele mele, mi-am dat seama ca este locul meu, este ceea ce vreau sa fac pe viitor si imi doresc sa ajut cat mai multi pacienti. Specialitatea care mi-a placut cel mai mult din cele 6 stagii pe care le-am facut este chirurgia si a fost o experienta foarte frumoasa”.
Exista si situatii in care persoanele opteaza pentru un job in strainatate. Spre exemplu, absolventii din Iasi sunt extrem de cautati de spitalele din Germania. Ei primesc bani si diferite avantaje inca de la prima luna muncita, iar cunoasterea limbii germane nu este obligatorie.