Romania are destule gaze sa treaca peste temperaturile scazute la care se asteapta meteorologii in perioada urmatoare

In perioada urmatoare meteorologii anunta ger si temperaturi scazute, de pana la -20 grade. Potrivit, ministrului energiei, Sebastian Burduja, Romania are destule gaze în depozite, un nivel de 82,93%, diferența față de aceeași perioadă a anului trecut fiind de peste 176 milioane metri cubi.

„La cum a decurs iarna până acum, dar chiar și în condiții mai grele, cu maxim 1-2 episoade de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat și ceea ce producem. Am produs și astăzi peste 26 de milioane de metri cubi zilnic, la un consum – astăzi – de 40,6 milioane metri cubi”, a precizat Sebastian Burduja.

Gradul de umplere a lacurilor energetice este tot în jurul valorii de 75%, un nivel bun pentru o producție optimă de energie din surse hidro.

„Și în situația sistemului energetic de astăzi am fost exportatori de energie electrică, pe fondul unui consum redus de 5329 MW”, a mai spus Burduja.

În 2024 și în anii următori vor fi puse în funcțiune capacități suplimentare de mii de MW producție energie electrică, iar din 2027 vor intra și gazele din perimetrul Neptun Deep, care vor transforma România în producătorul numărul 1 din Europa și vor dubla efectiv producția națională de gaze naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *