România are cel mai mare număr de copii în centrele de plasament dintre statele membre ale UE

În România, aproximativ 50.000 de copii trăiesc în orfelinate și doar 1.500 au fost adoptați în 2021.
Legea adopției nu îi avantajează nici pe copii, nici pe doritori. Din acest motiv, România are cel mai mare număr de copii în grija statului din Uniunea Europeană. Mulți dintre ei fug din centrele de plasament și ajung în stradă.
Doar 5.000 dintre copii au dosarele finalizate și pot și adoptați. Însă, numai 3.000 de persoane vor să adopte un copil.
Procesul de adopție a fost unul dificil, iar Guvernul a simplificat procedurile anul trecut. Cu toate acestea, legea trebuie modificată din nou.
“Sunt zeci de mii de copii blocați în sistem. De exemplu, copiii mici, în loc să fie dați în adopție națională, sunt ținuți până la 7 ani în familii de asistenți maternali, mai multe case, mutate de la unul la altu, în loc să fie dați în adopție. La 7 ani sunt mutate în centre rezidențială, atunci copilul regresează în plan emoțional, educațional, crește, familiile preferă copii mici. Legea trebuia din start abrogată, nu modificată de patru ori. Dovada cea mai elocventa: numărul foarte mare al copiilor instituționalizați. Sunt declarați, la aceasta oră, 47.000”, a declarat Azota Popescu, președintele Asociației Catharsis.
Ieri s-a sărbătorit “Ziua Copiilor Adoptați din România”.