Romania ar putea plati 6,7 miliarde de dolari despagubiri in litigiul Rosia Montana

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internațional împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roșia Montană, se ridică la aproximativ 6,7 miliarde USD, conform unui răspuns transmis de Guvern, pe baza datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, la cererea Agerpres.

În septembrie 2023, tribunalul care a judecat speța a declarat procedura închisă conform Regulii de arbitraj. Potrivit datelor furnizate de Guvern, hotărârea arbitrală motivată a ICSID nu a fost comunicată Ministerului Finanțelor până la data de 20 februarie, iar „nici nu se cunoaște momentul exact al comunicării”.

Suma cerută de Gabriel Resources este echivalentă cu 33,5 miliarde lei, comparativ cu bugetul pe 2024 al Ministerului Afacerilor Interne și Transporturilor, care este de 30,1 miliarde lei fiecare.

„Verificăm de câteva ori pe zi site-ul Curții de Arbitraj ICSID care a pus în transparență tot istoricul acestui litigiu dintre Roșia Montană Gold Corporation și statul român. Așteptăm în continuare această publicare a acestei decizii. Procesul a fost, să spunem, încheiat în septembrie anul trecut și se așteaptă acum decizia. Cât despre actualizarea cerințelor făcute de Roșia Montană, și nu de eventualul nivel de compensații sau despăgubire care va fi solicitat statului român, el este… a fost estimat undeva între… cred că la început putea fi vorba și de jumătate de miliard de dolari, iar astăzi, cu toate actualizările de rigoare, ar putea fi un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari, dar țin să precizez că este o solicitare pe care, eventual ar fi făcut-o compania minieră. Asta nu înseamnă că acest prag se va și regăsi în decizia pe care, repet, o așteptăm a fi publicată de către Curtea de Arbitraj”, a precizat Mihai Constantin, Purtatorul de Cuvant al Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *