Romania ar putea avea avioane F-35 de abia din anul 2032

Ministrul Apararii, Angel Tilvar a anuntat intr-un interviu la TVR Info, ca Romania ar putea avea primele avioane F-35 incepand cu anul 2032. Intr-un scenariu optimist, anul viitor se va semna contractul pentru achizitionarea acestor avioane. Pretul unui asemenea tip de aparat se ridica la 80 milioane de dolari.

F-35 Lightning II este un avion de vânătoare monoloc, multirol, cu tehnologie stealth, un singur motor, conceput atât pentru misiuni de superioritate aeriană, cât și de asalt. Printre capabilitățile sale se numără și recunoaștere aeriană, bombardare strategică, supraveghere militară și război electronic. A fost proiectat de Lockheed Martin în parteneriat cu Northrop Grumman și BAE Systems în cadrul programului Joint Strike Fighter, Lockheed Martin câștigând cu prototipul X-35 în competiția sa cu Boeing X-32.

Romania vrea sa cumpere modelul F-35A cu decolare și aterizare convențională, fiind conceput pentru Forțele Aeriene ale SUA. Varianta A este cea mai mică în dimensiuni și totodată cea mai ușoară, cu suport până la 9g.

In prezent, Romania detine 17 avioane F-16 si a mai cumparat 32 din Norvegia care trebuie sa fie livrate pana la sfarsitul anului 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *