România a refuzat să fabrice rachete antinavă împreună cu Ucraina

România a primit o ofertă din partea Ucrainei pentru a stabili o producție comună de arme cu rachete. În cele din urmă, însă, partea românească a respins această propunere. România, urmând exemplul altor țări europene a intenționat să dezvolte armament în colaborare cu Ucraina, concentrându-se în special pe rachetele antinavă R-360 Neptune.
Rachetele Neptune sunt lansate de la sol și pot viza atât obiective terestre, cât și maritime, cu o rază de acțiune de până la 400 de kilometri. Această capacitate le conferă un rol strategic în conflict. Aceste rachete au fost folosite încă de la începutul conflictului din Ucriana, în special pentru a dobora crucișătorul rusesc Moskva în 2022. Potrivit Army Recognition, acestea ar putea rivaliza cu rachetele americane ATACMS, singurele alte arme cu o rază de acțiune similară utilizate de Kiev.
“Există doar o ironie amară în faptul că România însăși a ratat anterior proiecte profitabile în domeniul industriei de apărare, inclusiv potențiala reluare a producției de tancuri sau chiar lansarea producției de elicoptere Bell, o propunere care a fost făcută încă din anii 1990. Separat, am dori să adăugăm că, în timpul existenței Pactului de la Varșovia, România s-a numărat printre țările care operau instalația de lansare a sateliților Elbrus. Dar armata română a scos din funcțiune aceste sisteme în anii 1990. Se pare că singurele arme de rachetă disponibile în prezent în România sunt 36 de lansatoare pentru M142 HIMARS și sistemele de rachete de coastă Rubezh pentru P-15 Termit; Cu toate acestea, în prezent nu există date precise privind starea complexelor Rubezh din România”, a mentionat publicatia Defense Express.
In acest an, România ar fi trebuit să primească două divizii de sisteme de rachete de coastă NSM comandate în 2021, cu patru lansatoare și două vehicule de control al focului.