Romania a primit o prima transa de bani pentru gestionarea crizei refugiatilor

corturi-refugiati-640x400-1

Nicolae Ciuca a anuntat la Suceava ca Romania a primit o parte din bani pentru gestionarea crizei refugiatilor.

„Vă pot spune că în momentul de față prima sumă de bani de la UE a ajuns în țară. Este vorba de 39,1 milioane de euro. Banii respectivi sunt gestionați prin Departamentul pentru Situații de Urgență. Coordonarea întregii activități de rambursare a banilor cheltuiți la nivelul autorităților locale pe tot ceea ce înseamnă gestionarea refugiaților pe teritoriul României se face prin Departamentul pentru Situații de Urgențe”, a spus premierul.

Acesta a mentionat ca a discutat cu primarul din orasul Siret care s-a plans ca s-au cheltuit fonduri locale pentru preluarea si cazarea refugiatilor dar nu a fost ajutat de Executiv.

„Avem deja peste două milioane de cetățeni ucraineni care au intrat în țara noastră. Avem în jur de 84-85 de mii care au decis să rămână pe teritoriul național; jumătate, 38.000 sunt copii; aproximativ același număr sunt femei, aproximativ 6.000 de bărbați. Toate aceste elemente sunt avute în calcul la nivelul structurilor guvernamentale și este clar că, pe măsură ce fondurile vin de la Uniunea Europeană, ele vor acoperi sumele cheltuite de la nivelul bugetului de stat, iar de la Guvern, pe baza cererilor formulate de autoritățile locale, banii merg în sprijinul autorităților”, a completat Nicolae Ciuca.