România a oferit pentru prima dată o soluție integrată pentru eliminarea deșeurilor plutitoare de pe cursurile de apă din vestul țării

276144083_301067862111816_1817760835418614061_n

În fiecare an, la fiecare creștere a debitelor, râurile României sunt inundate de tone de deșeuri plutitoare, majoritatea provenite din abandonări ilegale și transportate de aluviuni în albiile râurilor. În cazul bazinelor Crișurilor și Someșului, aceste deșeuri trec granița în Ungaria și ajung, inevitabil, în râul Tisa.

Pe lângă prejudiciul major produs mediului, calității apei și ecosistemelor, aceste deșeuri au generat și reacții din partea autorităților ungare, până la cel mai înalt nivel. Pentru a combate acest fenomen, 10 proiecte de investiții pentru instalarea unor echipamente de captare și îndepărtare a deșeurilor plutitoare vor fi dezvoltate, în acest an și anul viitor, în România, în județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Satu Mare și Maramureș.

De Ziua Mondială a apei, într-o serie de întâlniri organizate la Satu Mare, Oradea și Nyíregyháza (Ungaria), ministrul Tánczos Barna și specialiștii de la Apele Române prezintă partenerilor și publicului noua soluție de eliminare a deșeurilor plutitoare din bazinele Crișurilor și Someșului. La evenimentul organizat ieri, în Ungaria, a participat și ministrul Agriculturii al statului vecin, Nagy István.

„Apa este o resursă naturală care ne unește dar, în același timp, ne pune în fața unor provocări comune. Este clar că cea mai eficientă metodă prin care putem scăpa de aceste deșeuri este prevenția, însă avem neapărată nevoie de aceste soluții de moment, cu efect imediat. Îi felicit pe toți cei care s-au implicat în acest pregătirea acestei soluții integrate – autorități centrale și locale din România și Ungaria, ambasade, parteneri privați, ONG-uri – și am convingerea că va contribui decisiv în reducerea cantităților deșeurilor plutitoare. Însă pentru a le elimina definitiv, avem nevoie să construim mult la capitolul comportament și responsabilitate, ale fiecăruia dintre noi”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Sistemele de colectare acționează precum o barieră care oprește și stochează deșeurile plutitoare, după conceptul “Litter trap” (“capcana deșeurilor”), dezvoltat de asociația olandeză Clear Rivers. Capcana deșeurilor a fost deja testată cu succes în țări precum: Olanda, Ungaria sau Indonezia. Sistemul reține deșeurile din râu prin brațul mobil, direcționându-le în „capcană”, o cuvă de colectare cu o capacitate de 5 metri cubi.

El funcționează neîntrerupt, având autonomie completă. Nu consumă energie electrică, nu necesită intervenție umană pentru funcționare și este fabricat din deșeuri recuperate din râuri. Totodată, nu pune în pericol ecosistemul și nu afectează biodiversitatea, fiind astfel un sistem eficient și sustenabil. După colectare, deșeurile sunt sortate și transportate către fabricile de reciclare din România, unde apoi sunt procesate și transformate în produse noi.