România a intrat cu stângul în 2022, cu deficit major al balanţei de plăţi externe

bnr-1-1-1-2-3-4

România a început 2022 cu o balanţă de plăţi externe în suferinţă, care nu face decât să adauge o presiune suplimentară pe economia deja aflată în pierdere abruptă de viteză, relatează Ziare.com.

Trebuie precizat că prima lună a anului a început, de obicei, cel puţin în ultimii 10 ani, cu excedent al balanţei de plăţi externe, exceptând 2012 şi 2019, cu deficite mult mai mici decât cel consemnat pentru ianuarie 2022.

În luna ianuarie 2022, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 815 milioane euro, comparativ cu un excedent de 9 milioane euro în luna ianuarie 2021, potrivit datelor publicate de BNR.

Deficitul de cont curent se traduce prin intrări mai mici decât ieşirile de valută şi pune presiune pe cursul de schimb. Alături de deficitul bugetar, formează aşa-numitele ”deficite gemene” şi creează mari probleme unei economii.

În structura deficitului de cont curent, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 868 milioane euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 22 milioane euro, balanţa veniturilor primare şi-a redus excedentul cu 93 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent de 15 milioane euro, faţă de un deficit de 144 milioane euro în perioada de comparaţie.

Principala problemă a balanţei de plăţi rămâne deficitul comercial internaţional – importurile mai mari decât exporturile

Trebuie precizat faptul că România a închis 2021 cu un deficit comercial record, de 23,7 miliarde euro, cu 5,3 miliarde euro peste nivelul din 2020.