Romania a devenit oficial, principalul importator de produse agricole ucrainene. Ieri, Klaus Iohannis spunea ca piata romaneasca nu este afectata de tranzitul cerealelor ucrainene

La o zi dupa ce Klaus Iohannis a spus ca piata romaneasca nu a fost afectata de produsele ucrainene, pentru ca ele doar au tranzitat Romania, Ucraina a anuntat ca tara noastra este principala importatoare de cereale

Presedintele Romaniei a afirmat ieri ca, fermierii romani au in esenta aceleasi probleme ca si cei din Europa. Cu toate acestea, fermierii autohtoni au acuzat ca tara a fost invadata de cereale ucrainene. Cu toate acestea, Klaus Iohannis este sigur ca acestea doar au tranzitat teritoriului Romaniei.

„Culoarele Solidarității nu afectează agricultura din România și vreau să subliniez foarte clar acest lucru. Noi am deschis aceste culoare fiindcă suntem conștienți că Ucraina are nevoie de acest ajutor și România poate să ofere acest ajutor fără a fi în detrimentul fermierilor români. Această toamnă, vă amintiți, chiar când am fost la Națiunile Unite, am negociat soluții, Guvernul le-a pus în aplicare la noi și nu au fost comercializate produse care trec prin România. Deci, nu a fost afectată piața românească de produsele care doar tranzitează România. Aceste lucruri sunt cunoscute și trebuie recunoscute. Dacă este nevoie, atunci, sigur, Guvernul va institui controale mai ferme pentru a vedea că nu se comercializează, doar se tranzitează, dar asta este o problemă care a fost deja rezolvată. Restul, ce se poate cultiva, cum se pot folosi pesticide, și așa mai departe, aici sunt discuții tehnice mai complicate și cred că se găsesc unele soluții„, a declarat ieri, Klaus Iohannis.

Declaratiile presedintelui sunt contrazise cu cifre chiar de ucraineni. In 2023, România, China și Turcia au fost principalii importatori de produse agricole ucrainene. Afirmația a fost făcută de Centrul Național de Cercetare „Institutul de Economie Agrară” (IAE), prin directorul sau adjunct, Mykola Puhachov.

România a preluat pentru prima dată conducerea în topul principalilor importatori de produse agricole ucrainene, importând produse în valoare de 2,8 miliarde de dolari. Ponderea sa în exporturile agricole ale Ucrainei a ajuns la 13%.

China s-a clasat pe locul al doilea, cu produse agricole importate din Ucraina în valoare de 2,2 miliarde de dolari. Spre deosebire de anul 2022, volumul importurilor agricole ale Chinei din Ucraina a crescut cu 18%. Ponderea sa în exporturile agricole ale Ucrainei a ajuns la 10%.

Turcia a importat produse agricole din Ucraina în valoare de 1,99 miliarde dolari, după ce a ocupat locul al treilea, cu o pondere de 9% în exporturile agricole ale Ucrainei.

Potrivit lui Puhachov, în urma restricțiilor impuse de Polonia la importul de produse agricole din Ucraina, această țară a încetat să mai fie principalul importator de produse ucrainene pe piața mondială, iar valoarea exporturilor agricole ucrainene în Polonia s-a redus cu o treime, totalizând 1,79 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *