România a creat propriile teste PCR

În mai puțin de un an, zeci de cercetători români au creat primul kit de testare din țara noastră. Testele au mers spre verificare în Iași, acolo unde s-a stabilit că precizia rezultatului este de 100% și sunt capabile nu doar să indice cu ce varianta a virusului este infectat pacientul, ci și în ce stadiu de boală se află. În acest fel, medicii pot stabili care este cel mai bun tratament pentru bolnav.

Până acum, în România ajungeau teste din alte țări ale Uniunii Europene și nu numai. Laboratoarele trebuiau să aștepte după TIR-uri, care uneori se blocau în vamă, și să împartă kit-urile între ele. Acum, capacitatea de testare poate fi mai mare, având testele fabricate în București, dezvoltate printr-o investiție de 2 milioane de lei de la stat și privat.

„Fiind un laborator de diagnostic molecular, foloseam kiturile disponibile coreciale deja. Majoritatea din Coreea și China a scos prima data un kit de RT-PCR.”, spune cercetătorul științific Geanina Dodi.

Testul PCR este capabil să ofere rezultatul într-o oră și jumătate, cu 30 de minute mai devreme decât acum și vor fi destinate spre folosință spitalelor. Specialiștii care au lucrat la proiect spun că testul are precizie de 100%.

„In urma testelor efectuate si comparand cu testele comerciale, kit urile facute de DDS are rezultate similare cu cele cu care le-am comparat, kiturile comerciale utilizate in laboratorul de diagnostic.”, a adăugat Geanina Dodi.

Testul identifică simultan 3 gene: 2 gene înalt conservate ale virusului SARS-CoV-2 și o genă de control intern, pentru verificarea calității probei și a metodei de prelevare.

„Observăm 4 culori care sunt specifice fiecărei gene pe care o folosim pentru a identifica secvențele ADN specifice virusului SarsCov-2. Daca avem o line continuă, înseamnă că nu avem prezența genei specifice. După cum observați, aici avem o ușoară curbă, atunci s-a detectat secvența genei specifică Sars-CoV”, a declarat dr. Mihai Cozmin, biolog în cadrul Universității de Medicină și Farmaceutică Iași.

„M-am ocupat de partea de extracții ARN din probele primite de la DSP și revers transcripție.”, a zis dr. Florina Daniela Cojocaru, cercetător la Universitatea de Medicină și Farmacie Iaşi.

Prețul unui kit cu 50 de teste valorează în jur de 300 euro, iar produsul va fi prezentat la cel mai mare târg internațional medical, din Germania. Proiectul a fost susținut de specialiști de la de la Institutul de Cercetare pentru Microtehnologie, medici de la spitalele din Iași, cadre medicale de la Universitatea de Medicină și Farmacie, dar și lucrătorii unei companii medicale.  

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!