Români prinși de cele mai devastatoare inundații din istoria Sloveniei. Furtuna violentă va ajunge și la noi

Mai mulţi români sunt prinşi în mijlocul celor mai devastatoare inundaţii din istoria Sloveniei. Zeci de mii de case au fost distruse de ape, iar trei oameni au murit luaţi de viituri. Ministerul român de externe a emis avertizare de călătorie – evitaţi zona, este cod roşu de inundaţii. Furtuna care face prăpăd în Slovenia va ajunge şi în România, spun meterologii. 

În Slovenia a venit potopul. În 24 de ore a plouat de două ori mai mult decât media lunii august. Torenţii au dărâmat poduri şi au năvălit pe mai multe autostrăzi care merg spre Ljubljana, capitala Sloveniei. Printre cei afectaţi sunt şi șoferi români de TIR. Poliţiştii i-au fost întors din drum. Au stat ore în şir blocați în parcări. 

Pericolul este atât de mare încât autoritățile din Slovenia au mobilizat armata. Cu elicoptere şi bărci, militarii au făcut zeci de misiuni de salvare. Aproape toate şoselele din nordul Sloveniei au fost închise, iar zeci de trenuri au fost anulate. 

Nicoleta, româncă stabilită în Slovenia„Eu stau în Ljubljana, deci văd ce se întâmplă aici. În ultima lună am avut furtuni destul de urâte, acum de joi noapte s-a pornit o ploaie care nu se mai oprește. Unele orașe sunt acoperite de apă, mai ales spre nord-est, spre Austria. Au fost și câteva persoane care au decedat. Evacuate câteva mii de persoane.”

Românii care vor să meargă cu maşina prin Slovenia spre Italia şi Croaţia sunt sfătuiţi să renunţe. Este cod roşu de inundaţii până mâine noapte. În unele zone, viiturile au avut peste doi metri înălţime, au distrus case și au luat pe sus maşini. 

Ploile abundente şi vijeliile se vor extinde în Ungaria, Croaţia şi Bosnia. Germania a cunoscut deja furia naturii. Un strat gros de grindină a acoperit mai multe regiuni cu gheaţă de mari dimensiuni. Fenomenele meteorologice extreme sunt provocate de furtuna Antoni. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *