RMGC a rămas fără licență de exploatare la Roșia Montană. Statul român a respins prelungirea

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a respins cererea societăţii Roşia Montană Gold Corporation SA de prelungire a licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

Societatea Academică din România (SAR), fondatoarea proiectului România Curată susţine că pe masa Guvernului se află, vineri, un proiect de OUG care permite companiei exploatarea chiar şi fără licenţă.

”Urmare a evaluarii documentaţiilor depuse în temeiul art. 20 din Legea minelor 85/2003, de către societatea Roşia Montană Gold Corporation SA şi a corespondenţei purtate în aceasta perioadă, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale hotărăşte să nu prelungească valabilitatea licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, nr. 47/1999, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, titular Roşia Montană Gold Corporation”, anunţă ANRM, potrivit News.ro.

Anunţul se referă la cererea societăţii Roşia Montană Gold Corporation SA, înregistrată la ANRM cu nr. 3432/06.03.2024, pentru prelungirea licenţei de concesiune nr. 47/1999 pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, judeţul Alba.

Conform instituţiei, în perioada de la data depunerii cererii de prelungire a duratei de valabilitate a Licenţei de exploatare nr. 47/1999, înregistrată la ANRM sub nr. 3432/06.03.2024, şi până în prezent a fost analizată documentaţia depusă în baza prevederilor art. 20 alin. (1) din Legea minelor nr. 85/2003.

Conform romaniacurata.ro, la doar o zi după ce ANRM nu a mai prelungit licenţa deţinută de RMGC la Roşia Montană, pe masa Guvernului se află o ordonanţă de urgenţă prin care compania poate începe exploatarea şi fără licenţă.

”Guvernul invocă, în mod manipulator un Regulament european care se referă la aşa-zisele materii critice, pe lista cărora NU se află aurul şi argintul. În motivarea OUG se invocă Regulamentul European Critical Raw Materials Act (CRMA), care creează un cadru pentru selectarea şi implementarea proiectelor strategice, care pot beneficia de condiţii favorabile de autorizare şi de asigurare a accesului la finanţare şi stabileşte cerinţele naţionale pentru dezvoltarea programelor de explorare geologică în Europa, cu scopul de a creşte capacităţile de extracţie, procesare şi reciclare a materiilor prime critice în UE”, susţine SAR, afirmând însă că aurul şi argintul nu se numără printre materiile critice la care face referire CRMA.

OUG de pe ordinea de zi a Guvernului este o modificare a Legii Minelor nr. 85/2003, care, în opinia reprezentanţilor SAR, nu face distincţie între materiile critice şi strategice şi restul resurselor miniere.

”Practic, OUG ar extinde excepţiile vizate de Regulamentul european CRMA strict pentru materiile critice la toate resursele miniere! Iniţial, Guvernul a vrut să facă modificările printr-un proiect legislativ trimis în Parlament, dar pentru a evita dezbaterea publică şi mobilizarea civică a apelat la varianta OUG”, argumentează SAR.

Romaniacurata.ro afirmă că, pe lângă modificări aparent benefice – legate de respectarea legislaţiei din domeniul mediului – principala schimbare pe care ar aduce-o ordonanţa de urgenţă este introducerea unui articol în Legea Minelor (art. 53 indice 1, pct. 13 în proiectul de OUG) legat de posibilitatea redeschiderii minelor închise.

”Actul juridic prevăzut la art. 3, pct. 17 din Legea Minelor nr. 85/2003 este… licenţa minieră (mai exact definiţia acesteia: licenţa – actul juridic prin care se acordă concesionarea/darea în administrare a activităţilor miniere de explorare/exploatare)”, susţin cei de la SAR.

Mai mult, alin. (3) al articolului în discuţie, arată că minele pot fi redeschise la solicitarea persoanelor juridice interesate, cu avizul ministerului de resort, emis potrivit strategiilor şi politicilor din domeniu, prin hotărâre a Guvernului, la iniţiativa autorităţii competente care verifică îndeplinirea criteriilor privind capacitatea tehnică şi financiară a solicitanţilor, precum şi cu respectarea legislaţiei de mediu în vigoare.

”Practic, prin simplul fapt că a deţinut o licenţă minieră, RMGC poate cere şi să obţină redeschiderea minelor de la Roşia Montană oricând! Ca şi cum termenul de valabilitate nu ar mai avea nicio importanţă. Adică şi fără o licenţă valabilă!”, este concluzia celor de la SAR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *