Rise Out va depune plângere penală împotriva lui Mihai Chirica

lgbtq-pride

Municipalitatea ieșeana afirma ieri că nu a aprobat marșul LGBTQ, de astăzi. Însă, organizatorii susțin că manifestarea „a primit aprobare din partea autorităților locale”. De asemenea, Rise Out îl acuză pe Mihai Chirica de abuz în serviciu motivat de discriminare pe criteriul orientare sexuală.

Rise OUT, în calitate de organizator, a depus toate eforturile pentru cooperarea cu Primăria Municipiului Iași, și a primit incluziv un aviz favorabil în cadrul Comisiei de Avizare a adunărilor Publice a primăriei. În baza acestui aviz, Poliția și Jandarmeria Iași au fost notificate, s-au întâlnit cu organizatorii și au confirmat că vor asigura protecția participanților la eveniment. Refuzul Primarului Mihai Chirica de a semna protocolul de organizare a Iași Pride este ilegal. Fapta acestuia constituie un abuz în serviciu motivat de discriminare pe criteriul orientare sexuală, faptă pedepsită de articolul 297 alineatul 2 al Codului Penal. Asociația Rise OUT, cu sprijinul Asociație ACCEPT, va depune astăzi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.”, au declarat organizatorii manifestației.

Ceea ce se întâmplă în această comunicare din partea Primăria Municipiului Iași, cu nici 24 de ore înainte de evenimentul nostru, este o denigrare la adresa noastră ca organizatori și ca persoane LGBTQ. Mai mult, este o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului.”, au mai spus aceștia, într-o postare pe Facebook.

Marșul Iași Pride va avea loc astăzi, începând cu ora 17:00, având ca punct de start Casa de Cultură a Studenților din Iași. Evenimentul este organizat în baza dreptului fundamental la liberă întrunire și asociere, pe care comunitatea LGBTQ și-l exercită sub protecția Constituției României.

Evenimentul se va desfășura conform noilor reglementări în vigoare legate de situația pandemiei COVID-19, cu un număr maxim de 100 de persoane, pe traseul Casa de Cultură a Studenților Iași – Bulevardul Independenței – Str. Elena Doamna – Str. Anastasie Panu – Piața Palatului Culturii.

Ieri, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a reactionat dur fata de organizarea acestui mars.

Ierarhii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: „Am luat act cu adâncă durere că în ziua Acoperământului Maicii Domnului, prima zi a lui octombrie, lună consacrată Sfintei Cuvioase Parascheva, se propagă pe străzile Iașului chipul păcatului contra firii, care dorește a fi acceptat drept normalitate, ceva firesc și de urmat. Constatăm cu îngrijorare că ne ducem tot mai jos prin subminarea fundamentului familiei, îndreptându-ne cu pași rapizi spre pericolul disoluției. Responsabilitatea nu aparține doar celor cuprinși de această patimă. În viaţa multora dintre noi credința nu este cunoscută, trăită și mărturisită întru totul în adevăr, dragoste și jertfă, așa cum s-ar cuveni să fie. Dumnezeu nu Se află continuu în centrul vieții noastre. Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți nu ne mai sunt singurul izvor de inspirație în viața pe care o trăim și în deciziile pe care le luăm. Duhul lumii ne înstrăinează tot mai mult de gândul lui Hristos Cel Răstignit. De aceea, se întâmplă ceea ce se întâmplă. Îi îndemnăm și pe credincioși ca mâine, 1 octombrie, să participe la Sfânta Liturghie, să-și plece genunchii la rugăciune, prin citirea Psaltirii și Acatistului Acoperământului Maicii Domnului, iar pentru cei care pot, să fie și zi de ajunare până după asfințitul soarelui”.

De asemenea, Mihai Chirica anunta pe pagina de Facebook ca nu aproba marsul LGBTQ.

Mihai Chrica, primarul Iași: „Respectăm Constituția României și prevederile europene referitoare la drepturile și libertățile tuturor cetățenilor. Respectăm solicitările Asociației Rise Out, dar și miile de mesaje și solicitări ale ieșenilor care nu sunt de acord cu mișcarea LGBTQ. Până la această oră, Primăria Municipiului Iași nu a aprobat un marș LGBTQ pentru ziua de 1 octombrie. O decizie în acest sens va fi luată și comunicată public în cursul zilei următoare”.