Riscăm să rămânem fără produse românești în piețe

piata

 Riscam sa ramanem fara produse romanesti in piete. Taranii care vindeau in piata agroalimentara interioara de la Hala Centrala au fost mutati in aer liber. Produsele perisabile sunt aproape stricate iar frigul este tot mai greu de indurat. Cei mai multi prefera sa renunte decat sa stea in astfel de conditii.

Un an intreg de munca se duce pe apa sambetei in cateva zile. Taranii care obisnuiesc sa vina in fiecare zi de la zeci de kilometri distanta de oras nu mai indura frigul. Produsele bio nu mai pot sta prea mult pe tarabele din exterior, spun producatorii. Crescute in solarii, produsele romanesti, sunt mai sensibile si pot fi distruse cu usurinta de temperaturile negative.

Hai gata sa ne dea afara in spatiul liber. Nu mi se pare corect. Mai ales ca umbli cu mana pe branza. Chiar daca ai manusi, branza este rece. Ingheata, vine frigul. Cine cumpara branza inghetata? Dumneavoastra ai putea cumpara o branza imghetata? – spune un comerciant.

Bataie de joc, spun taranii care platesc impozite, cumpara furaje pentru animale si stau cu orele in frig pentru a comercializa produsele.

Producatorii, in mare parte de varsta a treia nu mai vor sa vina cu marfa in oras.

In piata de la Hala Centrala veneau in jur de 20 producatori si 15 comercianti.  Distanta fizica putea fi pastrata insa autoritatile au decis sa o mute afara.

Cristian Starica- director EcoPiata:

In ceea ce priveste piata agroalimentara, in urma reglementarilor impuse privind combaterea virusului am hotarat scoaterea a afara a producatorilor. Cei de la sectorul de produse lactatate au fost de asemeni relocati in exteriorul pietei oferindu-le conditiile sanitare si de igiena corespunzatoare. 

Pentru pietele exterioare masura inchiderii nu este aplicata. S-au intensificat controalele, iar comerciantii si clientii sunt obligati sa respecte masurile de protectie.