Scurgeri radioactive la 125 kilometri de Iasi

fabrica rabnita

Presa din Republica Moldova scrie ca o explozie care ar fi avut loc săptămâna trecută la o uzină metalurgică din Transnistria, de la Ribnita, ar fi provocat o scurgere radioactivă si că nivelul radiaţiilor în zonă ar depăşi de 300 de ori norma admisă.

Deflagraţia s-ar fi produs în timpul prelucrării metalului în cuptorul principal. Angajaţii uzinei au fost evacuaţi, iar întreaga activitate a fost suspendată. Autorităţile de la Tiraspol fac acum cercetări cu privire la natura incidentului, precizează media de la Chişinău care adaugă faptul că nu a fost solicitată intervenţia serviciilor de urgenţă.  Biroul Politici de Reintegrare vine cu o precizare cu referință la incidentul produs la Uzina Metalurgică din Râbnița, unde s-a oprit cuptorul.

“Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale. În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la fața locului se desfășoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situației”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de la Chișinău.

Pe de alta parte, fostul lider de la Tiraspol, Evghenii Shevchuk sustine ca in momentul arderii unor metale au fost emise radiatii. Vasile Benea, seful Agentiei de Control si Supraveghere a activitatii Nucleare si Radiologice din Republica Moldova afirma ca nu s-au inregistrat cresteri al nivelului radiatiilor la cele 5 statii de masurare din tara.

Într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arată că, în ziua incidentului, la fața locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale și cu măști pe față. Angajaților uzinei li s-a cerut să tacă, iar unii au fost plătiți cu 200 de dolari pentru a curăța zona periculoasă.

„Oamenii se tem să nu-și piardă locul de muncă și de aceea tac”, se arată în postare.

Unii internauți au comparat incidentul de la uzina din Râbnița cu avaria de la Cernobîl de acum mai bine de 30 de ani, care la fel fusese inițial secretizată. Meteorologii din R. Moldova nu au anunțat deocamdată vreun pericol vizavi de radiațiile înregistrate la Râbnița.

Reprezentantii Agentiei de Protectie a Mediului Iasi au dat asigurari astazi că nu există niciun pericol pentru zona Moldovei noastre, monitorizarile nu arata variatii crescute in ceea ce privește radiațiile gamma, aerosolii sau depunerile fixate de pe sol.