Rezultatele controalelor in centrele rezidentiale: 6 inchise, 7 au ramas fara autorizatie sanitara si 43 cu activitatea suspendata
Botosaneanul Marius Budai este primul nume greu care si-a dat demisia dupa scandalul azilelor din ultimele zile. Anuntul a fost facut de premierul Marcel Ciolacu care a mentionat ca această activitate a devenit o afacere cinică, în care se urmărește profitul cu orice preț, deseori chiar prin suferințe crunte. In paralel continua controlul la nivel national fiind descoperite pana acum 24 centre rezidentiale.
Marius Budăi si-a depus mandatul, dupa o săptămână în care nu a dat semne că se simte responsabil pentru greșeli comise de ministerul sau.
“Am avut astăzi de dimineață o discuție cu domnul ministru al muncii, Marius Budăi, care m-a anunțat despre decizia de a-și depune demisia la finalul acestei ședințe. Din punctul meu de vedere, este un gest de onoare pentru care îi mulțumesc și sunt convins că aceasta este reacția firească a unui decident politic într-o asemenea criză. Este reacția firească în orice democrație consolidată a Europei“, a spus premierul Marcel Ciolacu.
In continuare sunt verificate centrele rezidentiale din tara fiind descoperite mai multe nereguli. Unele functionau ilegal iar in altele conditiile pentru ingrijirea beneficiarilor erau precare.
“Au fost evaluate, controlate 1.037 de unități, dar, suplimentar față de acestea, au fost descoperite fără licență 24 de astfel de centre rezidențiale, care funcționau deci ilegal. În urma colectării datelor din primele zile de control de la instituțiile care au atribuții de control, potrivit legilor de organizare, date centralizate la nivelul prefecților și apoi la nivelul celor trei ministere amintite, putem să comunicăm faptul că, din toate cele 1.037 de centre verificate, au fost dispuse 56 de măsuri complementare, respectiv, 43 măsuri de suspendare, 7 de retragere a autorizației sanitare și 6 de închidere“, a precizat Catalin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.
Pana acum au fost evaluate 13.044 de persoane rezidente, din care 144 de persoane au necesitat relocarea a aproximativ 1,1% din toate persoanele evaluate. Au fost întocmite nouă dosare penale, din care cinci vizează infracțiuni contra persoanei și patru infracțiuni de natură economică. Au fost constatate și aplicate un număr de 3.640 de sancțiuni contravenționale, în valoare aproximativă de 10 milioane de lei.