Rezoluția Unionistă de la 2018, astăzi în CL

Moment_Solemn

Consiliul local Iasi s-a întrunit astazi în şedinţă solemnă pentru a marca Centenarul Unirii Bucovinei cu România. Cu această ocazie a fost semnata o Rezoluţie Unionistă de aderare a Municipiului Iaşi la Proiectul Unirii Bucovinei cu România.

În cadrul şedinţei, s-a dat citire Declaraţiei de Recunoaştere a faptului că Ţinuturile Cernăuţi, Storojineţ şi Herţa sunt parte a României Mari şi Moţiunii de Unire a Bucovinei cu Regatul României, elaborată la 15 noiembrie 1918 şi adoptată prin vot, la Cernăuţi, pe 28 noiembrie 1918” iar consilierii locali au adoptat în unanimitate o rezoluţie unionistă, la 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Regatul României.

Ulterior, primarul şi fiecare consilier au semnat documentul. Municipalitatea a acordat şi o serie de distincţii în contextul evenimentelor organizate de Primărie cu ocazia Centenarului. Printre persoanele premiate de Primărie s-au numărat cercetători ştiintifici, reprezentanţi ai universităţilor ieşene, reprezentanţi ai Armatei, istorici, directori de centre culturale, reprezentanţi ai societăţii civile şi elevi. În acelaşi timp, academicianului Victor Spinei i-a fost conferit titlul de cetăţean de onoare, după ce, în octombrie 2018, plenul CL a adoptat o hotărâre în acest sens.