Rezidentii de la UMF au iesit in strada

Rezidentii au iesit in strada. Viitorii medici, scoliti la Iasi, cer organizarea examenului de rezidentiat conform calendarului stabilit la inceputul anului universitar. Protestul tinerilor in halate albe vine la scurt timp dupa ce ministrul Sanatatii a anuntat ca nu exclude o noua amanare a examenului national.

Ministrul interimar de la Sanatate a anuntat ca examenul de rezidentiat, amanat pina pe data de 8 decembrie, ar putea fi programat intr-o alta zi decit cea anuntata. Aseara, peste 100 de rezidenti, care studiaza la Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T Popa”, au iesit in strada, in semn de protest fata de deciziile luate la nivel central.

“Este un stres continuu, nu avem asigurare de sanatate, nu mai suntem asigurati, nu avem nicio sursa de venit. Statul nu ne ofera nicio certitudine ca, dupa acest rezidentiat, vom avea unde sa profesam. Chiar daca vom promova acest examen, numeric este imposibil sa avem toti loc”, a spus un viitor medic.

Este o dovada de neseriozitate din partea autoritatilor. Asteptam cu nerabdare deblocarea rezidentiatului cat mai curand”, a completat un alt tanar.

Aflata intr o vizita de lucru la Iasi, Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, a declarat ca propunerea de amanare a examenului de rezidentiat nu a fost o manevra politica. Iar decizia finala in privinta stabilirii datei de examen revine in sarcina viitorului Guvern.

Sorina Pintea, ministrul interimar al Sanatatii: “Ministerul Sanatatii nu poate promova trei ordine de ministru, care sunt stipulate prin lege, fara Ministerul Educatiei. Noi am solicitat o amanare, am propus o amanare a datei rezidentiatului, dar, daca nu vom avea un ministru al Educatiei, probabil ca aceasta data nu va putea fi respectata. Nu este o disputa politica. Nu ne jucam cu soarta a 5.000 de copii, pur si simplu juridic nu se poate face. Ar fi o solutie. In Parlament, sa modificam legea urgent. Pentru ca nici ordonanta de urgenta ministerul nu poate sa propuna”.

 Pentru acest an, ministerul Sanatatii a scos la concurs 4.710 de locuri pentru rezidenti, Numarul este cu 10% mai mic fata de cel alocat anul trecut pentru tinerii medici.