Revolta pe un aeroport din Daghestan dupa aterizarea unui avion de la Tel Aviv

Sute de persoane au luat cu asalt duminică seară principalul aeroport din regiunea rusă Daghestan și au intrat pe pista de aterizare, în încercarea de a se confrunta cu pasagerii evrei aflați la bordul unui zbor din Israel. Violențele din regiunea majoritar musulmană, care au izbucnit pe fondul războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, au determinat Israelul să ceară Rusiei să își protejeze cetățenii.

Protestatarii, mulți dintre ei scandând „Allahu Akbar” (Dumnezeu este cel mai mare), au spart uși și bariere, iar unii au fugit pe pistă, potrivit unor înregistrări video postate pe rețelele de socializare și pe media rusești RT și Izvestia.

„Erau sute de persoane pe aeroportul [Makhachkala]. Aproximativ 50 de bărbați s-au apropiat de avion și au întrebat pasagerii dacă sunt evrei. Eu am spus că nu. Eu sunt rus. Au vrut să-mi vadă pașaportul. Aveam un pașaport rusesc. Au stat pe acolo și apoi s-au retras la un moment dat”, a declarat un martor ocular într-o înregistrare obținută de Carmel News, un canal Telegram care se concentrează pe Rusia și Ucraina.

Niciunul dintre pasageri nu a fost rănit în incident, potrivit lui Alex Bendersky, un israelian vorbitor de limbă rusă care a acoperit evenimentul pentru Carmel News. La bordul avionului se aflau copii din Daghestan care au urmat un tratament medical în Israel.

Mulți dintre bărbații din mulțime aveau steaguri palestiniene. Aceștia au venit după ce un alt canal Telegram a făcut apel la bărbați să ajungă la aeroport pentru a se confrunta cu pasagerii zborului WZ 4728 al companiei aeriene ruse Red Wings, care a decolat de la Tel Aviv. Mesajele îi îndemnau pe revoltători să „răzbune Gaza”, o referire la războiul Israelului împotriva Hamas.

Site-ul Flightradar a indicat că un zbor al companiei Red Wings de la Tel Aviv a aterizat la Makhachkala la ora 19.00. Publicația media rusă independentă Sota a declarat că este vorba despre un zbor în tranzit care trebuia să decoleze din nou spre Moscova două ore mai târziu.

Foto: AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *