Revolta locatarilor de pe strada Nicolae Bălcescu din Iași

foto_Bodea

Conferinta de presa inedita astazi, sustinuta de liberalii Marius Bodea si Alexandru Muraru. Cei doi, insotiti de cativa locatari ai strazi Nicolae Balcescu au sesizat comiterea unui abuz al dezvoltatorului imobiliar Cristinel Bolobita cu largul concurs al Primariei Municipiului Iasi. Acestia sustin ca, pe locul Casei Pogonat, aflat pe lista cladirilor de patrimoniu se ridica un bloc.

In anul 1954, comunistii au confiscat o casa boiereasca in care a locuit Petrache Pogonat, profesor universitar doctor, ce a indeplinit si functiile de primar si prefect al Iasului la inceputul anilor 1900. In 2006, Primaria Iasi a decis sa-i retrocedeze fiicei lui Petrache, actrita Margareta Pogonat, cladirea de pe strada Nicolae Balcescu numarul 17. In luna mai 2014, aceasta a decedat la Bucuresti. Tot in 2014, omul de afaceri din Pascani, Cristinel Bolobita cumpara cladirea si inainteaza o cerere la Primarie de schimbare a adresei, din strada Nicolae Balcescu nr. 17 A in strada Octav Botez. Nr 1 A. Cererea a fost aprobata repede dupa care a urmat o alta pentru demolarea imobilului din strada Octav Botez nr 1A. Fara a fi nevoie de un aviz special de la Directia Judeteana de Cultura, dezvoltatorul imobiliar a trecut la ridicarea unui bloc pe o strada unde exista doar case, multe dintre ele aflate in patrimoniu.

„Monumentul istoric a fost cumparat in anul 2014 de catre domnul Bolobita si demolat in 2015 de catre acesta. A doua zi, imediat m-am prezentat la domnul director de cultura Babai, de la Directia de Cultura Iasi si i-am adus la cunostinta acest aspect. Nu l-a interesat. A doua sau a treia zi am mers cu sotul meu personal la dansul in birou si l-am reinformat despre acest dezastru”, a spus Maria Cohl, locatar.

„Va marturisesc ca in 20 ani de cand sunt implicat in viata orasului rar mi-a fost dat saintalnesc un abuz atat de grosolan cum este cel de aici. Asta ne arata ca in Primaria Iasi s-a insurubat o gasca de mafioti, care calca in picioare legea, intimitatea oamenilor din acest oras, drepturile si oamenii sunt disperati, sunt pusi pe drumuri. Pe scurt, un caz concret, cum Primaria Municipiului Iasi a inchis ochii la demolarea unei case de patrimoniu national, aflata pe lista monumentelor istorice din Romania, intr-o maniera golaneasca, banditeasca si pot folosi termeni duri ca tot nu prezinta amplitudinea dezastrului”, a declarat Marius Bodea, deputat PNL Iasi.

Oamenii acuza ca reprezentantii Primariei ar fi incercat sa le explice ca de fapt o cladire cu 3 nivele ce a apartinut nomenclaturii comuniste s-ar afla in patrimoniu.

„In momentul in care vecinii s-au revolutat impotriva abuzului, au inceput sa vina cu tot felul de petarde si vin sa le explice oamenilor care traiesc aici ca blocul din stanga de fapt este monument istoric”, a adaugat Marius Bodea.

Fostul director al Institutilui National de Patrimoniu, Alexandru Muraru sustine ca astfel de  manevre s-au folosit in special la Timisoara si Bucuresti. In aceasta speta, liberalii au anuntat ca au facut sesizari catre Inspectoratul Judetean de Politie, Inspectoratul de Stat in Constructii, Politia Locala, Oficiul de Cadastru si ISU. Locatarii din zona se plang de zgomot, praf, mizerie si de faptul ca accesul pe strada s-a ingreunat din cauza betonierelor. Oamenii au mai spus ca imobilul ce se construieste acum este pazit aproape in permanenta de o masina a Politiei Locale.

Si in trecut liberalii au mai sesizat nereguli ale proiectelor imobiliare derulate de omul de afaceri Cristinel Bolobita, implicat in construirea unor blocuri in Nicolina si strada pe Adunati din zona Smardan.