Revin aversele torenţiale în România. Cod portocaliu de ploi în jumătatea de nord a Moldovei

vreme 19 iulie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente pentru intervalul 19 iulie, ora 14:00 – 20 iulie, ora 10:00.         

În zonele de munte, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, iar spre seară și în cursul nopții de luni spre marți (19/20 iulie) și în Banat, cea mai mare parte a Olteniei și în nord-vestul Munteniei, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35…50 l/mp și izolat peste 60…80 l/mp.

De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru intervalul 20 iulie, ora 10:00 – 21 iulie, ora 12:00.     

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în nord, nord-est, centru și în sud-est, precum și în zonele de munte. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 50…70 l/mp.