Revenirea lui Trump la Casa Alba provoaca fiori in Europa. Un lider le cere europenilor sa se pregateasca de razboi fara sprijinul SUA

Confruntându-se cu potențiala revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, șeful celei mai mari grupări politice din UE le cere europenilor să se pregătească de război fără sprijinul Statelor Unite și să își construiască propria umbrelă nucleară.

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta – care în prezent este cotat pe primul loc la alegerile pentru Parlamentul European din iunie – i-a descris pe Trump și pe președintele rus Vladimir Putin ca fiind „cei doi care au stabilit cadrul” pentru 2024.

Încoronarea aparent iminentă a lui Trump ca pretendent republican la președinția SUA, după victoriile din Iowa și New Hampshire, a speriat Europa, unde este amintit ca un sceptic în privința NATO, acuzând țările UE că nu își plătesc taxele și amenințând că nu va veni în apărarea Europei dacă aceasta va fi atacată.

„Vrem NATO, dar trebuie, de asemenea, să fim suficient de puternici pentru a ne putea apăra fără el sau în vremuri de Trump”, a declarat Weber într-un interviu telefonic cu POLITICO, la întoarcerea dintr-o călătorie cu trenul spre Kiev. „Indiferent de cine este ales în America, Europa trebuie să fie capabilă să se descurce singură în ceea ce privește politica externă și să se poată apăra în mod independent”, a mai spus influentul conservator german.

În prezent, NATO se bazează în mare măsură pe focoasele nucleare americane, care sunt amplasate în șase baze aeriene militare din Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia.

„Europa trebuie să construiască, trebuie să fim capabili să descurajăm și să ne apărăm”, a spus el. „Știm cu toții că, atunci când se ajunge la limită, opțiunea nucleară este cea cu adevărat decisivă.”

De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Putin și-a intensificat în mod semnificativ retorica nucleară și a făcut în mod regulat amenințări atomice voalate la adresa Occidentului.

În cadrul UE, singura țară care ar putea juca un rol mai important este Franța, care deține aproximativ 300 de focoase nucleare.

Președintele francez Emmanuel Macron a lansat ideea unei descurajări nucleare europene conduse de Franța în 2020, când a cerut un „dialog strategic” privind „rolul descurajării nucleare a Franței în securitatea colectivă [a Europei]”. Dar Germania nu a dat niciodată curs acestei oferte. În 2022, Franța a îndemnat din nou la o discuție cu Berlinul, afirmând că oferta este încă pe masă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *