Revenirea la școală provoacă șocuri emoționale

Peste 2 saptamani scolile se vor redeschide in format fizic. In ultimul semestru al anului scolar 2020-2021, elevii se vor intoarce in banci dupa 10 luni de stat acasa. Psihologii atrag atentia ca in aceste situatii elevii pot suferi socuri emotionale si pot deveni stresati.

Reintoarcerea la scoala atrage dupa sine foarte multe intrebari, atat pentru copii, parinti cat si pentru profesori. Elevilor s-ar putea sa li se para pentru o vreme ca reintoarcerea la scoala nu este asa cum si-au imaginat-o, devenind astfel stresati si obositi.

Irina Mitrea – psiholog principal:

In aceasta perioada, marea problema pentru ei a reprezentat-o izolarea. Dintr-o data universul lor s-a micsorat ca prin magie si aceasta izolare la domiciului a eliminat cumva din start aceasta componenta sociala, indiferent at de bune au fost conditiile de acasa.

Acesti copii vad lumea prin ochii parintilor si ai profesorilor si ei resimt anxietatea adultului. Dincolo de cuvinte, copilul simte foarte bine limbajul nonverbal al adultului cat si starea de spirit a acestuia si atunci efectele imediate ar fi stresul si oboseala mentala. Asta in conditiile in care ei vor fi fortati sa se adapteze din nou unui contex nou, sa-si formeze rutine noi si sa raspunda cerintelor in miscare, toate acestea facandu-se in timp ce ei sunt nevoiti sa-si dezvolte noi abilitati, cum ar fi rezistenta la stres.

Schimbarile bruste ale activitatilor scolare pot sa creeze tulburari comportamentale si emotionale in randul elevilor. Parintii trebuie sa fie atenti la reactiile copiilor.

Mitrea Irina, psiholog principal

Pot aparea dificultati de somn, dureri de cap sau de stomac, pot fi anxiosi, retrasi sau agitati. Pot aparea diverse ganduri irationale, dificultati de atentie, de concentrare, cat si dificultati in luarea deciziilor.

Specialistii le recomanda parintilor ca in aceasta perioada sa fie empatici, calmi, sa isi asculte copilul si sa ii ofere afectiune si siguranta, pentru a depasi mai usor eventualele socuri emotionale.