Reutilizarea dispozitivelor medicale, practica veche la Spitalul Spiridon

spital spiridon

Vicepresedintele Comisiei pentru Sanatate din Camera Deputatilor, deputatul Emanuel Ungureanu sustine ca practica refolosirii materialelor sanitare de unica folosinta este veche la Spitalul Sf. Spiridon. Acesta considera ca trebuie facut un control la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi. Ministerul Sanatatii sustine ca utilizarea dispozitivelor medicale de unica folosinta este ilegala.

 Emanuel Ungureanu sustine ca acest caz de la Spitalul Sf. Spiridon s-a repetat in urma cu cativa ani in aceeasi unitate medicala. Deputatul sustine ca refolosirea materialelor de unica folosinta este intalnita si in alte spitale din tara.

„Le aduc aminte iesenilor ca eu am fost intr-o vizita neanuntata la Spitalul Sfantul Spiridon in decembrie 2019. Am depus atunci si mai multe sesizari la DNA, cu privire la neregulile din acest spital. Tot le aduc aminte iesenilor ca in Spitalul Sfantul Spiridon, deci in acelasi Iasi, in acelasi spital, in 2018 a iesit la pensie un medic oftalmolog despre care s-a descoperit ca refolosea instrumentalul de unica folosinta pentru operatiile de cataracta si de 40 de ori. Ce spun eu, este intr-o ancheta Rise Project publicata acum 2 ani. Se stie foarte clar ca pe o operatie oftalmologica, Spitalul Judetean Brasov, Cluj si Sfantul Spiridon din Iasi aveau o practica de refolosire a instrumentalului de unica folosinta„, a declarat pentru TeleM, deputatul USR Emanuel Ungureanu.

In cazul de la Iasi, Emanuel Ungureanu considera ca exista mai multi vinovati, inclusiv de la organele de control.

Langa boxa acuzatiilor ar trebui sa existe si de la controlul Casei Judetene de Asigurari Iasi care nu si-a facut datoria in ultimii 5 ani si toti cei care aveau atributii in Ministerul Sanatatii de control si care s-au prefacut in acesti ani ca nu stiu nimic”, a completat deputatul.

Faptele de la Iasi se incadreaza si la profanare de cadavre, pedepsite de Codul Penal cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Putem vorbi si despre profanare de cadavre atata timp cat persoana defuncta sau o ruda imputernicita nu si-au dat consimtamantul in timpul vietii, sa fie de acord ca ceva din corpul lui sa fie scos fara un acord prealabil. Dar, vorbim in primul rand despre inselaciune, pentru ca o parte dintre pacientii care au primit aceste dispozitive nu au stiut ca ele provin de la cadavre. Acesta este un lucru extrem de grav si se incadreaza in Codul Penal la inselaciune pe langa mita care s-a dat”, a mai spus Vicepresedintele Comisiei pentru Sanatate din Camera Deputatilor

Reporterii TeleM au incercat astazi sa obtina puncte de vedere de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, conducerea Spitalului Sf. Spiridon, medici legisti si reprezentanti ai lumii medicale dar s-au lovit de un refuz categoric de a comenta in jurul acestui caz.