Reușită medicală la Spitalul ”Sânta Maria” din Iași

mana plantata

Echipa de specialiști de la Clinica de Chirurgie Plastică a Spitalul de Copii a reușit replantarea mâinii secționate total a unui adolescent de 16 ani care a suferit un accident în timp ce lucra cu un utilaj agricol. Intervenția a durat 22 de ore, iar medicii spun că pacientul își va putea folosi în curând mâna.

„Sunt puține clinici de chirurgie plastică în țară, noi, la Iași, avem această șansă și mai mult, avem și o echipă de profesioniști. Aceste reușite dovedesc încă o dată că sistemul medical românesc funcționează, că nu este nevoie să mergem în alte țări pentru a găsi specialiști, îi avem aici. Acești chirurgi au venit la ora 22.00 de acasă, deși nu există linie de gardă pentru chirurgia plastică, și au intrat imediat în sala de operație de unde au ieșit după aproape 24 de ore de muncă. Recompensa lor cea mai valoroasă o reprezintă reușita intervenției, faptul că, datorită lor, un copil va duce o viață normală. Sunt în această clinică doar doi chirurgi. Prin premierele medicale pe care le-au realizat aici, eforturile lor sunt recunoscute la nivel național și chiar internațional”, a spus Maricel Popa, presedinte CJ Iasi.

Din anul 2010 de când a fost înființat Compartimentul Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructiv de la Spitalul „Sânta Maria” din Iaşi, au fost efectuate aici peste 7.000 de intervenții, unele în premieră națională.

Cele mai recente sunt folosirea pompelor de absorbție (de tip vacuum) și utilizarea aparatului pentru terapia cu celule stem în cazul pacienților cu arsuri. Metoda, folosită de curând doar în câteva clinici din lume, este aplicată cu succes și la Iași.