Rețele de gaz noi pentru comunele din Iași

gaz

Opt comune din județul Iași vor primi bani de la Ministerul Dezvoltării pentru rețelele de gaz. Acestea vor fi finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și vor putea oferi câtorva mii de familii din județ condiții normale de trai.

La nivel național au fost aprobate peste 70 de proiecte pentru investiții în realizarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale, lucrări care vor fi finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și care au fost aprobate de Ministerul Dezvoltării. La nivelul județului Iași au fost aprobate proiectele comunelor Deleni, Drăgușeni, Dumești, Plugari, Popricani, Șcheia, Ungheni și Victoria.

Valoarea este foarte mare. Cred că este cea mai mare alocare într-un proiect, fie el cu fonduri guvernamentale sau europene. Aproximativ 12 milioane de euro sunt foarte mulți bani pentru o comuna ca Victoria care nu are resurse”, a spus Daniel Crețu, primar comuna Victoria.

Proiectele prevăd dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale din unități administrativ-teritoriale de pe raza județului Iași.

Comuna Deleni a fost prima comuna sub linia trasă de POIM. Am intrat pe Programul Anghel Saligny, nu înseamnă decât o continuare a investițiilor pe care noi deja le avem în derulare la Deleni. Comuna are în jur de 47 de kilometri de rețea de gaze existentă. Este vorba de o extindere a sistemului de gaze din comuna noastră. Prin acest sistem vom mai face 49 de kilometri”, a spus Dumitru Prigoreanu, primar comuna Deleni.

Pentru comuna Plugari proiectul este foarte important având în vedere faptul că locuitorii din trei sate Plugari, Onești și Boroșoaia nu aveau cum să se racordeze deloc la o rețea de gaz.

Comuna Plugari primește peste 38 milioane lei pentru sistemul de alimentare cu gaze naturale, prin programul de investiții Anghel Saligny, susținut de Partidul Național Liberal. Ne numărăm printre primele 73 de proiecte pentru investiții în realizarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale. Vorbim aici de cea mai mare investiție derulata vreodată de comuna noastră!”, a spus Paul Mursa, primar comuna Plugari.

Peste 196.000 de familii la nivel național vor putea avea acces la gaz prin Programul „Anghel Saligny”.