Rețea revoluționară de Internet wireless la TUIASI

Veste buna pentru studentii Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”. Institutia de invatamant va realiza una dintre cele mai moderne și stabile rețele universitare de Internet wireless din țară, prin implementarea unui proiect de 2 milioane de euro. TUIASI a reușit să puna in functie conceptul „acoperire wireless din cămin până în sala de cursuri”, reteaua acoperind integral Campusul Studențesc „Tudor Vladimirescu”, cât și zona de campus academic, de-a lungul râului Bahlui, către facultăți.

TUIASI nu a fost singura care a beneficiat de acest proiect,  Universitatea Tehnică a Moldovei avand aceleasi avantaje. Studenții vor avea acces neîntreruptla toate resursele și serviciile digitale puse la dispoziție.

„Sansa la prosperitatea tarilor o au statele care au o populatie educata, instruita, bine pregatita. Asta se vede in companiile mari, in corporatiile mari, ceea ce ne poate da si noua sansa la prosperitate, la dezvoltare. Este investitia in universitati, in tanara generatie care la randul lor va aduce plus valoare societatii economiei. De fapt, proiectul pe care il inauguram urmareste exactr acest scop, de a investi in tineri, de a investi in educatie, de a investi in educatie de calitate ca ulterior sa avem acea forta de munca bine pregatita„, a declarat Ion Coșer – Consul General al Rep. Moldova in Iași.

În același proiect, va fi modernizată integral toată infrastructura de rețea cablată de Internet din campus.

„Este un proiect foarte ambitios, pe care deja il avem realizat in cadrul Universitatii Tehnice al Moldovei in parteneriat cu Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi”din Iasi. Am reusit sa lansam o retea corporativa de internet care este prezenta in cladirile Universitatile Tehnice a Moldovei. Si acum toti studentii, toata comunitatea tehnica va avea acces gratuit la internet nelimitat de mare viteza. Beneficiile sunt unele majore din motiv ca invatamantul superior in general dupa Covid si in contexul internalizarii este un invatamant cu o abordare absolute digitala a proceselor„, a declarat Daniela POJAR – Prorector Universitatea Tehnică a Moldovei.

Exista solutii si pentru studenții sau profesorii TUIASI care vor merge cu programe Erasmus la alte universități. Acestia vor putea să acceseze rețeaua in baza contului lor de utilizator de la Iași.

„Principala investitie a fost realizata in campusul Tudor Vladimirescu, in campusul studentesc, unde am refacut cablarea structurata, infrastructura cablata a treisprezece camine. Acolo am asigurat  acoperirea wireless peste tot, dar am intervenit si in campusul didactic, pe Splai, unde am asigurat acoperirea wireless in spatiile exterioare completand astfel infrastructura pe care o aveam deja in facultati„, a declarat Simona Caraiman – Prorector Univ. Tehn. „Gh. Asachi” Iași – manager pr. „WiNet@Uni”.

Prin intermediul acestui proiect se vor crea și resursele tehnice necesare pentru ca alte proiecte transfrontaliere, să poată fi implementate mai eficient între cele două universități beneficiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *