Restrictii in Spania privind iluminatul si folosirea aerului conditionat pentru economisirea energiei

aer conditionat

Guvernul Spaniei a anuntat astazi că un plan de economisire a energiei aprobat săptămâna trecută nu va fi amânat și este obligatoriu, în ciuda solicitărilor din partea opoziției și a șefilor regionali ca acesta să fie schimbat sau abandonat din cauza temerilor că ar putea afecta turismul.

Planul, care va intra în vigoare miercuri și impune oprirea aerului condiționat în hoteluri, restaurante și magazine și restricții privind iluminatul, va economisi între 4% și 5% din consumul de energie din Spania, a declarat ministrul Energiei, Teresa Ribera, într-o conferință de presă.

Luna trecută, țările UE au convenit să reducă voluntar consumul de gaze cu 15% pentru a se pregăti pentru întreruperea aprovizionării rusești. Țări precum Spania care susțin că au o capacitate limitată de a exporta gaze către vecinii UE pot solicita o țintă mai mică de aproximativ 7%.

Ribera a spus că, deși regiunile ar putea veni cu propuneri „noi și concrete” pentru modificări ale planului înainte de 31 august, nu există cale de întoarcere.

„Decretul regal este deja în vigoare. Nu îl putem amâna”, a spus ea după o întâlnire virtuală cu miniștrii energiei din cele 17 regiuni.