Restrictii impuse de Ucraina pentru exportul produselor alimentare de baza in Romania si Polonia

cereale ucraina

Compania feroviară de stat a Ucrainei a restricționat temporar transportul unor bunuri agricole prin punctele de trecere a frontierei către Polonia și România, a anunțat sâmbătă compania de consultanță APK-Inform. Potrivit Reuters, compania nu a explicat motivul pentru aceste restricții.

Ucraina, un mare producător agricol, obișnuia să-și exporte majoritatea mărfurilor prin porturi maritime, dar de la invazia Rusiei a fost forțată să exporte cu trenul prin granița de vest.

APK-Inform a spus că restricțiile privind circulația mărfurilor către Polonia prin Yahodyn au fost puse în aplicare în perioada 16 aprilie – 18 aprilie. Există, de asemenea, restricții privind transportul de cereale, semințe oleaginoase și alte produse alimentare prin Izov către orașele poloneze Hrubeszew și Slawkov.

Din 16 aprilie până la noi ordine, există restricții la exportul de cereale și semințe către România prin trecerile Dyakovo și Vadul-Siret, a precizat consultanța.

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solskyi, a declarat în această săptămână că sarcina principală a ministerului este să găsească modalități alternative de export de cereale ucrainene. Țara are milioane de tone de diverse mărfuri disponibile pentru export.

Solskyi a mai spus că 1,25 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase se aflau pe nave comerciale blocate în porturile maritime ucrainene și s-ar putea deteriora în curând.