Restaurarea Casei Dosoftei terminată

dosoftei

Lucrarile de reabilitare si restaurare a Muzeului “Sf Ierarh Dosoftei Mitopolitul” au fost finalizate de constructor si receptionate astazi, de reprezentantii Consiliului Judetean.

Dupa aproximativ un an in care s-au facut interventii la pereti, atat la interior cat si la exterior, piatra deteriorandu-se in continuu, structura de rezistenta a fost reabilitata.

„Casa Dosoftei apare absolut in toata literatura noastra si trebuie sa o pretuim. Cine nu respecta trecutul, nu are viitor, asa cum spunea si Iorga. Noi trebuie sa dam o importanta deosebita, aici va fi expusa prima Biblie in limba romana din 1643. Dupa cum bine cunoasteti dupa ce se reconsolideaza si se repara aboslut tot, trebuie sa stea 6 luni pentru a extrage umeazala din pereti, este un timp impus de legislatie. Noi avem achizitionat si mobilierul si absolut tot, am fi putut astazi sa taiem panglica, dar astazi doar vom deschide usile Casei Dosoftei.” a declarat Maricel Popa, presedinte CJ Iasi.

Instalatia termica a fost refacuta complet, cladirea fiind in trecut deservita de o centrala veche incompatibila cu necesitatile unui spatiu muzeal amplu.

„Principalele lucrari au constat in reabilitarea structurii de rezista a pietrei, injectari cu var hidraulic in structura de rezistenta, avand in vedere ca aceasta cladire a mai fost consolidata in 1954, iar materialul cu care a fost realizata consolidarea si-a pierdut calitatile de rezistenta. Un lucru important care s-a realizat aici este un dren perimetral pentru a nu mai permite apei sa urce in piatra si astfel sa o deterioreze in ciclurile de inghet dezghet care se intampla primavara si toamna.”, a declarat Gheorghe Baian, director tehnic.

Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul” va putea fi vizitat dupa sase luni de la finalizarea lucrarilor de reparare si reconsolidare.