Restaurantele din Iași, iar cu lacătul pe ușă

closed-restaurant

La scurt timp dupa redeschiderea restaurantelor si cafenelelor, agentii economici ieseni din domeniul HoReCa au fost pusi in situatia ingrata de a pune iarasi lacatul pe usa. Autoritatile au anuntat ca incidenta cumulata a cazurilor din ultimile 14 zile este mai mare de 1,5/1000 locuitori, astfel incat activitatea se suspenda cel putin pentru aceasta saptamana.

In municipiul Iasi, restaurantele au fost deschise doar o luna. Comitetul pentru Situatii de Urgenta a decis sa le inchida, dupa ce s-a ajuns la o incidenta a cazurilor de 1,61 la mia de locuitori. Cu toate acestea, conform INSP, in ultimele doua saptamani, un singur focar s-a confirmat la nivel national in domeniul HoReCa , cu 5 persoane infectate.

Adrian Danu, administrator Master

Voi spune in felul urmator. Pe 1 septembrie s-au redeschis interioarele, pe 10 octobrie se fac 40 de zile, a intregiii industrii HoReCa. Clar suntem dezavantajati, spunem noi, nu din cauza noastra, ci din cauza unui sistem gresit, care, pana la urma nu protejeaza deloc mediul de afaceri. Este ca o ghilotina venita deasupra capului nostru, pentru ca suntem pusi din nou in fata inevitabilului. Angajati care trebuie disponibilizati, furnizori care tipa disperati pentru soldurile pe care le au de recuperat din piata, poate nu mai au unde sa isi vanda marfa. Toate aceste chestii fac un cumul care inca o data ne ingenuncheaza si ne pune efectiv in fata plutonului de executie.

Administratorul a mai precizat ca a ramas din nou cu incasarile de la terasa si cu cele din livrarile la domiciliu.

Adrian Danu, administrator Master

Pierderile sunt imense. Daca toata vara am mers cu terasa sa spunem undeva la o capacitate de 50% , ganditi-va acum, o data cu sezonul rece. Nu stiu ce sa spun, efectiv nu stiu ce sa spun, ce incasari vor mai fi, cu siguranta nu vor mai fi deloc, cu siguranta urmeaza inmormantarea acestui segment al economiei.

Asteptam din partea autoritatilor pana la urma propuneri, acel somaj tehnic, o chestie de relansare economica ulterioara. Ne vedem nevoiti sa mai fortam cu ultimele puteri, sa ii mai tinem o saptamana – doua, cat vom mai putea. Dupa, ce sa facem? Inchidem, punem lacatul efectiv! 02:04

Pe angajatii restaurantelor inchise, gandul ca se va reduce din personal sau ca vor intra in somaj ii sperie.

Delia, angajat Master

Nu sunt foarte fericita ca se inchid interioarele, pentru ca incasarile o sa fie mai mici si posibil sa reduca din personal, posibil sa micsoreze salariile, nu ne avantajeaza deloc ca s-au inchis interioarele. Sunt evenimente, nu ne avantajeaza deloc. A fost foarte bine cand au fost si interioarele si terasele deschise, lucrurile au mers cat de cat normal, clientii multumiti. Adica au avut posibilitatea in caz ca a plouat sau a fost mai frig afara sa stea si in interior, ceea ce a fost foarte bine. Pentru noi, ca angajati a fost bine pentru ca atunci cand cresc incasarile suntem si noi fericiti, a fost foarte bine. E pacat ca se inchid, dar nu avem ce sa facem, ne conformam.

Pentru administratori aceasta saptamana este critica. Restrictia poate fi ridicata doar cand rata de infectare scade sub valoarea de 1,5 la mia de locuitori.