Republica Moldova se apropie de Uniunea Europeană

republica

O serie de dezbateri despre situaţia din Republica Moldova au avut loc astăzi la Biblioteca Central Universitară, Mihai Eminescu”. La dezbaterea „Republica Moldova, la răscruce” , au participat prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, prof. univ. dr. Cristian Diaconescu, jurnalistul Ion M. Ioniţă, redactor-şef al publicaţiilor Historia şi Foreign Policy, istoricul Marius Diaconescu şi prof. univ. dr. Vasile Isan.

Cei prezenți au susţinut faptul că victoria categorică a PAS din Moldova este un semnal mult aşteptat, de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Cristian Diaconescu, președinte PMP: „Miza este enormă, semnalul a fost dat. În acest moment nu se mai poate da vina din perspectiva clasei politice din Republica Moldova, pe incertitudinile sau manipulările cărora le cad victimă cetățenii Republicii Moldova. Nu, situația este cât se poate de clară, acum cum se spune, jocul a trecut la Politicieni care practic au primit întreaga autoritate centrală și locală privind promovarea Republici Moldova. 

În câteva zile ar fi necesar un proiect, București- Chișinău, dar un proiect care trece dincolo de retorică, de formalismul chiar pozitiv în ceea ce privește relațiile dintre noi”.

Cătălin Turliuc, istoric: „Cred că ne aflăm acum într-un moment important, nu întâmplător titlul acestei manifestări, Moldova la Răscruce pentru că este o bună oportunitate, pornind de la premisa că pentru prima dată, forțele de centru dreapta din Republica Moldova s-au reunit, au reușit un scor electoral foarte bun care le asigură o majoritate confortabilă în Parlament, nu o majoritate care să permită schimbarea constituției, dar evident adoptarea unor legi care țin de proiectul de reformă de programul care trebuie să se desfășoare, Republica Moldova în sensul valorilor și principiilor democratice este atât de necesar. România nu poate decât să salute acest parcurs”.

Petru Movilă, președintele PMP Iași este de părere că nu vor mai exista piedici în parcursul european. În plus, acesta subliniază că România trebuie să susțină Republica Moldova și să reia dialogul pe tema apropierii cu Uniunea Europeană.

Petru Movilă, președinte PMP Iași: „Moldova la Răscruce o temă foarte importantă pentru români, pentru moldoveni, pentru că, ca urmare a votului care a avut loc zilele acestea în Republica Moldova, de fapt duminică, vedem foarte clar că moldovenii, românii din stânga Prutului sunt hotărâți să meargă spre România spre Europa.

Vedem 2 proiecte importante care trebuie să se întâlnească. Proiectul intern al Republicii Moldova unde vorbim despre Parlament, vorbim despre Guvern, vorbim despre principalele priorități în guvernarea internă și internațională din Republica Moldova, dar vedem și proiectul României și al UE pe ceea ce înseamnă relația dintre Moldova- România, relația dintre Moldova și Uniunea Europeană”.