Republica Moldova s-ar putea alătura UE fără Transnistria, dar opțiunea nu este preferata de Bruxelles

Calea Moldovei către Uniunea Europeană nu trebuie să devină ostatică a procesului de reglementare pentru Transnistria, deoarece autoritățile de la Chișinău nu îl pot controla pe deplin.

„Pentru noi, avem un partener de negociere și acesta este guvernul de la Chișinău. Lucrăm cu Republica Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Și aceasta este premisa de pornire pentru toate”, a spus Janis Mazeiks, ambasadorul UE in Republica Moldova.

El a adăugat că preferinţa UE ar fi ca Moldova să intre în Uniunea Europeană cu regiunea reintegrată a Transnistriei. Dar, în același timp, “nu vrem să vedem țara ca un ostatic al reglementării politice pentru că nu ar trebui să fie responsabilă pentru ceva ce nu poate controla neapărat”, a spus ambasadorul.

„Nu putem exclude posibilitatea ca inițial să se alăture primul malul drept, teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Și apoi malul stâng se va alătura mai târziu, dar aceasta nu este opțiunea noastră preferată”, a spus Mazeiks.

UE se așteaptă să vadă în următorii ani mai multă claritate atât în ​​ceea ce privește disponibilitatea, cât și interesul autorităților de facto transnistrene de a se angaja în acest proces, a adăugat ambasadorul.

„Pentru că atunci vor apărea detalii despre negocierile privind Găgăuzia. Ne angajăm într-adevăr cu toate părțile Republicii Moldova”, a spus el.

Ambasadorul a remarcat dificultăți în dialogul cu autoritățile din Găgăuzia, în special cu bașkanul, „pentru că pentru noi este imposibil să ne implicăm cu cineva care nu a declarat clar că se distanțeaza de o persoană care a fost condamnată în Republica Moldova pentru furtul de 1 miliard, Elan Shor”.

„De asemenea, nu facilitează această interacțiune faptul că există interacțiuni regulate cu președintele Putin de partea ei”, a spus Mazeiks.

„Deci, ceea ce facem cu Găgăuzia, ne continuăm proiectele cu primăriile, cu mass-media independentă, cu afacerile locale, pentru ca oamenii să vadă avantajele Uniunii Europene”, a spus diplomatul.

El recunoaște, de asemenea, realitatea că nu întotdeauna toți oamenii vor susține Uniunea Europeană din cauza propagandei despre care spune că trebuie să fie risipită și combătută, „aducând la iveală povestea noastră pozitivă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *