Republica Moldova nu mai rezista avalansei de refugiati. 4 la suta din populatia tarii este reprezentata acum de ucrainieni

refugiat

Într-un interviu exclusiv pentru CNN, premierul moldovean Natalia Gavriliță a îndemnat comunitatea internațională să intervină pe fondul presiunii exercitata de migratia ucrainienilor.

„Asistăm la o criză umanitară extraordinară”, a spus Gavrilița. „Deja 230.000 de oameni au trecut granița moldovenească din Ucraina, iar aproximativ 120.000 au ales să rămână. 96.000 sunt cetățeni ucraineni”.

Această cifră reprezintă 4% din întreaga populație a Moldovei de 2,6 milioane, a adăugat ea. „Fiecare al optulea copil din Moldova este acum refugiat”.

Ea a „condamnat cu fermitate” invazia Rusiei în Ucraina, adăugând că guvernul moldovean face tot posibilul pentru a sprijini refugiații – dar capacitatea acestora era limitată.

„Nu am fi putut face față acestui flux masiv dacă nu ar fi fost solidaritatea extraordinară a oamenilor”, a adăugat ea. „Cel puțin trei sferturi dintre refugiați sunt cazați în familii. Mulți ucraineni au prieteni sau rude în Moldova – dar și oameni obișnuiți tocmai au primit familii ucrainene și i-au invitat în casele lor”.
Ea a îndemnat Uniunea Europeană să înființeze coridoare pentru a ajuta refugiații să se deplaseze către alte țări, avertizând că „după doar 10 zile de război, suntem la capacitate maximă. Cred că fluxul de refugiați este mai mare și mai rapid decât indicau chiar previziunile”.