Republica Moldova a importat gaze naturale din Slovacia

Republica Moldova a importat gaze naturale din Slovacia, obţinând, pentru prima dată, un volum de gaze pompate dinspre vest către est, transmite Rador, care citează Reuters. Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că, în premieră, Republica Moldova a importat gaze naturale în sistem revers, dinspre Vest spre Est, și astfel „a anulat mitul că gazele naturale și lumina pot veni doar din Federația Rusă”.

Afirmaţiile lui Spînu demonstrează capacitatea Moldovei de a se aproviziona cu gaze din alte surse decât Rusia, pe fondul unor probleme tot mai mari de furnizare. Micul stat fost sovietic depinde de gazele naturale livrate de Gazprom şi se confruntă cu o reducere de 40% a volumului de gaze ruseşti, ce afectează posibilitatea statului de a furniza electricitate celor 2,5 milioane de locuitori.

Spînu a declarat că firma moldoveană Energocom a cumpărat cinci milioane metri cubi de gaze din Budnice, în Slovacia – demers pe care l-a apreciat drept un pas către o mai mare independenţă energetică. „Ceea ce, la prima vedere, ar fi trebuit să ne distrugă ne-a făcut, în schimb, mai puternici”, a scris Andrei Spînu pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

„Acţionând în solidaritate şi făcând economii, vom trece prin această iarnă şi vom ieşi din ea cu capul sus, chiar mai puternici şi independenţi energetic”.

Moldova – condusă de un guvern prooccidental ce a denunţat invazia Moscovei în Ucraina, la 24 februarie, a fost afectată grav de o creştere semnificativă a preţului gazelor naturale, în 2022. Contractul Moldovei cu Gazprom fluctuează de la lună la lună, în baza preţului de pe piaţa curentă pentru livrare imediată („piaţa spot”). Gazprom a redus livrările de gaze naturale la 5,7 milioane metri cubi pe zi, de la 1 octombrie – cu aproximativ 40% mai puţin decât consumul statului moldovean.