Reportaj VIDEO | Omul Cuza Vodă!

fd19c95b-87ae-498b-a6ab-ce1e25da7fe3

Timp de sapte ani Alexandru Ioan Cuza a fost Domn al Principatelor Unite și tot atât a petrecut departe de România, în exil unde s-a stins din viață la 53 de ani. A fost înhumat la Ruginoasa, apoi osemintele au fost depuse în Biserica Trei Ierarhi din Iași. A fost strămutat deși ultima dorință a domnitorului a fost să fie lăsat pe veci în locul unde a stat cu soția lui, Elena Doamna.    

Reședința de vară a domnitorului Alexandru Ioan Cuza este așezată după o cortină de codri înalți între Pașcani și Tg. Frumos, la o distanță de 60 kilometri de municipiul Iași. Palatul de la Ruginoasa este construit în stil neogotic în anul 1804, însă în spatele sau este o întreagă istorie.

Simona Hărmănescu-muzeograf

”Reședința de vară a domnitorului a fost cumpărată în anul 1862 de la familia Săndulache Sturdza și prefăcută ca o reședință de vară.  Cel mai mult timp l-a petrecut aici doamna Elena.  Ea a fost cea care a făcut comenzi speciale de mobilă la Paris în 1863-1864

Inainte de toate barbat, cu plusurile și mai ales cu minusurile sale, militarul si omul politic de succes Alexandru Ioan Cuza datorează creșterea si decăderea sa, femeii. Fie că s-a numit CocutaVogoride, Elena Doamna sau Maria Obrenovici, Cuza a știut întotdeauna să controleze situațiile tensionate precum cea a înfierii celor doi copii pe care îi avea cu amanta.

Simona Hărmăzescu- muzeograf

A înfiat și crescut cei doi copii ai lui Alexandru Ioan Cuza, prinții Dimitrie și Alexandru. Prințul Dimitrie se sinucide în acest palat, iar prințul Alexandru moare și el de tânăr în timp ce se afla în luna de miere în Spania”              

Soția legitimă a domnitorului era mai mult singură pe aceste meleaguri. Refugiată în salonul ei, Elena Doamna îi scria adesea mamei sale de care era foarte atașată. În salonul ei pot fi admirate și astăzi iconostasul din lemn, dar și lada de zestre cu care l-a urmat pe domnitor în exil.  

Simona Hărmăzescu- muzeograf

Ne aflăm în salonașul doamnei Elena Cuza. Știm că, simțindu-se oarecum constrânsă de protocolul noului statut al Primei Doamne a României, îi plăcea foarte mult să se retragă la Ruginoasa. Aici întihna și liniștea familiei, aproape de cei doi copii ai săi. Se retrăgea aici în salonaș unde scria adesea splendid secreter din lemn de trandafir

Discuțiile lungi aveau loc la masa rotundă de la Ruginoasa.  Odata cu patrunderea stilului de viata occidental, între încăperile reședintelor boierești apare  și sufrageria care a devenit treptat un spatiu de primire a oaspeților, concurent salonului. Aici erau pregătite mai ales rețete occidentale din cărțile de bucate traduse în epocă.

Holograma Alexandru Ioan Cuza:

”Jurați să păstrați cu onoare și fără pată steagurile voastre și astfel veți corespunde încrederii și așteptării ce am pus cu țara întreagă în oaste. Jurați în a le apăra în orice întâmplare ca un sfânt depozit ce-l încredințez bravurii și patriotismului vostru. Să trăiască România”

Sub domnia lui Cuza a fost introdusă reforma agrară, prin care ţăranii clăcaşi erau eliberaţi de obligaţiile faţă de boieri şi erau împroprietăriţi cu pământ. Biroul domnitorului arată impecabil și astăzi, pe el regăsindu-se una dintre perechile de ochelari, documente de legi și scrisori. Pe perete este așezată litografia cu portretul întreg al domnitorului.

Simona Hărmăzescu- muzeograf

Tot timpul era fotografiat de jos in sus pentru a ilustra înălțimea domnitorului pentru că știm că era mic de statură, până în 1.60 m

Cuza Vodă obișnuia adesea  să se îmbrace în haine obișnuite și să se amestece printre oamenii din târg pentru a-i surprinde și pedepsi  pe negustorii care foloseau ocaua mai mică, decât cea prevăzută în legea.  Expresia „ a umbla cu ocaua mica”  sau „ a umbla cu înșelăciuni” ii apartine domnitorului Cuza. O cauza care reprezinta unitatea de măsură pentru lichide si greutăți  a fost introdusă prin lege in 1866. La Palatul de la Ruginoasa fiind doar o copie a obiectului original.

Cuza a fost în cele din urmă exilat și a murit în Germania, deși ar fi dorit  ca ultimii ani de viață să îi petreacă aici ca simplu cetățean. Ii scrie în acest sens lui Carol I, dar știm că după abdicarea lui de la 11 februarie 1866, atunci când este nevoit să ia calea exilului stabilindu-se în Germania i se refuză această dorință de a reveni la Ruginoasa. Unirea vechilor state Moldova si Tara Romaneasca este strans legata de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate. Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 a reprezentat primul pas pe calea înfaptuirii statului național roman unitar.