Reportaj TeleM despre recuperarea pacientilor cu boli neurologice: „Lungul drum al recuperarii si lupta psihicului cu boală!”

Una din cele mai grele lupte duse de pacientii cu boli neurologice care ajung la Clinica Recuperare Medicală Neurologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași este cea psihologica. Indiferent de diagnostic, acestia pot fi profund afectati de imposibilitatea de a fi independenti ceea ce poate ingreuna procesul de recuperare. Astazi vom afla efortul fizioterapeutilor ieseni dar si a pacientilor inscrisi pe lungul drum al recuperarii.

Primul pas este acceptarea diagnosticului. Iar de aici începe cea mai grea lupta atat a pacientului cat si a cadrelor medicale. Potrivit acestora, partea de recuperare psihică este mult mai complexă și mai grea decat recuperarea propriu zisă.

Bogdan Ignat – Sef Secție Recuperare Medicală Neurologie: „Rolul nostru și rolul colegilor kinetoterapeuti, care practic aici fac cea mai mare parte a procesului de recuperare, este sa arate pacientului cum sa utilizeze potențialul pe care îl mai are, cum să încerce să îmbunatateasca ceea ce poate face, pornind de la resusrsele limitate pe care le are și rămân în patologia neurologică si cum să-l facă să nu abandoneze si sa incerce sa mentina un ritm sustinut de munca. Pentru ca, pana la urma recuperarea inseamna munca. Este o activitate motorie pentru care un pacient cu accident vascular, asta este probabil cea mai frecventa patologie pe care o avem, trebuie să o desfășoare pana la urma tot restul vietii. Nu va fi niciodată cum a fost înainte”.

Bunica Violeta a ajuns la spital dupa un accident banal. A alunecat de pe o scara si a căzut de la aproximativ 2 metri înaltime. Ajunsa pe mana medicilor din Roman, acestia i-au pus femeii mana in ghips, desi nu trebuia. Iar de aici a inceput calvarul. Muschii i s-au atrofiat si nu mai putea folosi mana absolut deloc. Norocul ei a fost insa ca a ajuns pe mana medicilor de la Spitalul de Recuperare care au ajutat-o să-și revină atat psihic cat si fizic.

Violeta Dascălu – pacient: „Sinceră să fiu la spitalul din Roman m-au cam descurajat foarte tare, dar si un pic de dubii aveam. Mai ales durerile puternice, medicamentele nu faceau nimic, nu dormeam zi si noapte eram distrusă, dar când am venit aici la Iași, deja am avut senzatia, spiritul si increderea ca totul este ok. Nu am cuvinte sa descriu ce ok sunt aici la Spitalul de Recuperare. Pe 31 ianuarie am început prima recuperare, deci eram cu mana nici nu pot sa spun. Abia imi luasem ghipsul de la mana, atrofiat muschii, nici nu puteam sa ridic doi centimetrii. Am inceput tot ce trebuie si cu injectii si cu perfuzii, tot ce trebuie iar acum sunt foarte bine. Este a doua oara cand vin la recuperare, sunt foarte ok si le multumesc tuturor care lucreaza aici in spitalul asta„.

Cel mai important pas pentru a putea incepe lucrul cu pacientii este acela de a-i face sa se simta confortabili si de a realiza ca nu sunt singuri in aceasta lupta pentru recuperare.

Elena Nechifor – Fizioterapeut Principal Clinica Neurologie: „Pacientii care se adresează clinicii noastre de neurologie, vorbim de pacientii cu afectiuni neurologice care ajung la noi intr-un stadiu post acut. Pacientii vin dintr-o sectie de neurochirurgie. In cadrul clinicii noastre avem pacienti intr-un procentaj destul de mare, cu accidente vasculare cerebrale, boala Parkinson, scleroza multipla, avem traumatisme craniene sau daca vorbim de traumatisme vertebro – medulare. In cazul acestor pacienti, procesul de recuperare trebuie instituit cat mai repede posibil. De acest lucru va depinde si evolutia lor. As putea mentiona faptul ca pacientii cand ajung in clinica noastra, pe langa suportul nostru din punct de vedere al programului de recuperare obtin si suportul psihologic care este o modalitate destul de importanta in recuperarea lor. In prima faza este greu de a accepta pentru ca orice persoana sanatoasa si in urma unui accident sau in urma unei boli cum este AVC si esti in imposibilitatea de a te ajuta singur si este greu accepata aceasta situatie, dar noi de aceea suntem aici ca sa-i invatam ceea ce au de facut„.

Ionuț Dimitriu – Fizioterapeut: „In primul rand este greu pentru ei. In momentul in care ajung la noi, este un mediu strain, noi trebuie să-i adaptam, să încercam sa-i facem sa se simta intr-un mediu cat mai placut, sa-i întelegem si cel mai bine este sa îi facem sa inteleaga ca terapia este necesara, incercam sa-i indrumam spre o recuperare cat mai buna. In momentul in care pacientul este prezent in sala de chimioterapie, este putin cripsat, emotionat, iar noi trebuie să-i inducem o stare de relaxare„.

Chiar dacă sunt la munca si trebuie sa se poarte cat mai profesionist, fizioterapeutii ieseni nu uita ca sunt oameni.

Robert Bâlcu – Fizioterapeut: „Noi ca terapeuti trebuie să fim empatici, dar să nu ne putem în adevăratul sens al cuvantului în pielea pacienților, să nu ducem trăirile lor acasă sau în viețile personale ale noastre. Insa, de foarte multe ori mi s-a întâmpat să mi se pună această calitate ca om la incercare, de a putea separa viata profesionala de viata personala din simplu fapt ca un terapeut bun se implica si se pune totusi in pielea pacientului si se gandeste ce sa-i faca ca sa-i fie acestuia mai bine. Si da, am avut intradevar cazuri in care pacientii puteau da putin mai mult si trebuia sa se lucreze, dar din diverse motive nu s-a atins potentialul care s-ar fi putut atinge, in schimb am avut de foarte multe ori pacienti care mi-au dat de la inceput senzatia ca vor avea o recuperare buna si chiar mi-au depasit asteptarile„.

Asa cum chiar cadrele medicale spun, nu exista miracol spre recuperare ci doar munca si vointa din partea pacientilor. Acestia din urma sunt ajutati in permanenta de fizioterapeuti care le devin parteneri in acest proces de refacere. Trist este ca, munca cadrelor medicale si a colegilor care nu au aparut in acest reportaj, Radu Anania, Ionut Danila si Andrei Piseru este in zadar atunci cand pacientii nu mai continua procesul de recuperare si revin la problemele cotidiene.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *