Relocarea vămii din capăt CUG a ajuns la 7 ani de promisiuni

Autoritățile încearcă de 7 ani, fără succes, să mute Vama Tehnopolis din capăt CUG. Din cauza TIR-urilor care ocupa cel puțin două benzi de circulație în așteptarea demarării procedurilor vamale, ieșenii care locuiesc în Lunca Cetățuii, Valea Adâncă și Horpaz, stau zeci de minute în trafic. La fiecare început de săptămână, traficul devine îngrozitor, coloana de TIR-uri înmatriculate în Ucraina și Republica Moldova ajungând până în zona blocurilor din CUG.

Deși primăria Miroslava a pus la dispoziție un hectar de teren pentru mutarea biroului vamal pe șoseaua de centură, strămutarea este dificilă întrucât trebuie luată în calcul și birocrația. Momentan s-a găsit o soluție provizorie.

„Soluția imediată este ca pe un teren aflat imediat lângă Tehnopolis, este un teren privat la care Primăria a făcut către proprietar ca acesta să permită accesul, staționarea TIR-urilor pe terenul respectiv. Vorbim despre o suprafață de teren pe care pot încăpea 70-80 de TIR-uri zilnic. Este un lucru extraordinar de important, dacă luăm în considerare că la Vama Iași, sunt operate zilnic între 150 – 200 de mașini”, a declarat Petru Movilă – City Manager Iași.

Pentru capăt CUG, autoritățile au în plan lărgirea la 4 benzi a celui mai aglomerat drum județean din județ. Acestea ar permite fluidizarea traficului până în zona centurii Iașului.

„Suntem un amplasament foarte sufocat în momentul de față. Pe lângă că avem toate utilitățile în zona drumului, mai avem și probleme de proprietate, pentru că la vremea în care au fost făcute punerele în posesie, nu s-a avut o perspectivă pentru anii în care suntem deja. Și unde vom avea nevoie de 4 benzi. Încercăm să le scoatem, încât să creăm cât de cât flux de trafic. Suntem conștienți că din valorile de trafic, chiar dacă se vor face 4 benzi, nu se va circula in regim de autostradă, sa nu fie coloană”, a spus Ciprian Ciucan, director DJDP Iași.

De 7 ani, autorităţile locale spun că punctul vamal de la intrarea în municipiul Iași este doar provizoriu şi că vor găsi soluţii. În tot acest timp, șoferii care tranzitează zona sunt cu nervii la pământ.