Reguli noi pentru stăpânii de câini

Sharing is caring!

Incidentul din zona Podul de Piatra, in urma caruia trei oameni au fost raniti de doi caini agresivi, i-a determinat pe edili sa gandeasca un regulament. Acesta se adreseaza stapanilor de caini care sunt incadrati in lista celor periculosi, insa edilii au adaugat acestora si animalele cu boli cronice sau incurabile, care ar putea transmite afectiunea altor patrupede.

Odata aprobat acest regulament, proprietarii unor astfel de animale vor trebui sa respecte mai multe reguli, altfel vor avea parte de amenzi de pana la 2.500 de lei.

Noul regulament ce ii priveste pe cainii periculosi si pe stapanii acestora a fost pus in dezbatere publica si, timp de 30 de zile, iesenii pot veni cu sugestii.

Actul normativ prevede inregistrarea tuturor cainilor periculosi atat la Primarie, cat si la Polita Locala. In cazul roprietarilor care nu se vor conforma, amenzile vor fi de 2.000 de lei.

“Am imputernicit persoane care sa aplice acest regulament, care pot fi si politisti din cadrul Politiei Natioanle, daca IPJ considera necesar. In caz contrar, se va aplica acest regulament prin angajati ai Primariei Iasi, respectiv ai Politiei Locale Iasi”, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iasi.

Amenzi de 2.500 de lei vor primi si cei care organizeaza lupte de caini, precum si iesenii care au caini atestati ca periculosi prin carnetul de sanatate, dar proprietarii ignora acest lucru.

“Vom incerca sa tinem sub control tot ceea ce inseamna populatia canina de pe raza municipiului Iasi, atat cea cu proprietar, cat si cea fara proprietar. De data aceasta apare obligatia ca toti cei care detin un caine periculos, asa cum ese definit prin acest regulament, de a anunta doua institiutii: Primaria municipiului Iasi, avem compartiment in cadrul Directiei Tehnice, si Politia Locala Iasi. In felul acesta vom sti, avem acolo o fisa ca un fel de declaratie in care trebuie sa puna detinatorul adresa acestora, cainele, varsta, semnalmente, poate sa scape un pitbull pe strada, trebuie sa stim, seamana cu cel pe care l-a prezentat in fotografie. Avem doua baze de date paralele, una la Primarie si una la Politia Locala”, a completat primarul Mihai Chirica.

Stapanii cainilor vor avea si alte obligatii.

Ei vor trebui sa asigure cainilor custi incapatoare, lanturi lungi, cel putin 12 ore de libertate zilnic, vacinari la timp, deparazitari si tratamente medicale, atunci cand este cazul.

shares