Reguli noi pentru Asociațiile de Proprietari

foto_lupa

Noua Lege a Asociaţiilor de Proprietari va intra in vigoare la finalul lunii septembrie si prevede, printre altele, ca orice datorie mai mare de 1.900 de lei la asociaţie sau utilităţi va fi înscrisă în Cartea Funciară. Pentru datorii mai vechi de trei luni, un proprietar poate ajunge în situaţia de a-i fi pusă ipotecă pe locuinţă de către asociaţie.

Pentru amplasarea de reclame pe blocuri, actul normativ prevede acordul a două treimi dintre proprietari, şi al tuturor proprietarilor direct afectaţi. Noile reglementari au in vedere si condiţii noi pentru spart pereţii şi alte lucrări .

Tot de luna viitoare, proprietarii vor fi obligati sa permita accesul în locuinţă a reprezentanţilor asociaţiilor de locatari pentru inspectarea/reparaţii/înlocuiri elemente din proprietatea comună dar cu preaviz motivat în scris cu termen de 5 zile.

O altă obligaţie îi vizează pe proprietarii care locuiesc în clădiri cu risc seismic: noua lege prevede ca aceştia să ia măsuri pentru reducerea riscului seismic.

Noua lege prevede şi sancţiuni ce pot ajunge, în unele cazuri, şi până la 10.000 lei. Amenda maximă va fi aplicată, printre altele, în cazul lucrărilor de construcţie neautorizate, neexecutarea de lucrări de întreţinere dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari, neluarea măsurilor pentru constituirea fondului de reparaţii sau a fondului de rulment sau gestionarea veniturilor asociaţiei în afara modului în care este reglementat de lege.