Reguli noi in Programul Rabla pentru Electrocasnice 2022

Au fost introduse două măsuri menite să crească procentul utilizării voucherelor, dar și să sancționeze rezervarea voucherelor fără intenția de a-l utiliza: perioada maximă pentru utilizarea voucherelor la comercianți se reduce de la 14 zile la 7 zile si beneficiarilor care rezervă un voucher și nu îl utilizează le va fi restricționată, pentru acel an, posibilitatea de a solicita un alt voucher pentru același tip de echipament.

”Este al patrulea an de funcționare a Programului Rabla pentru electrocasnice și eu cred că toate programele multianuale de succes ale AFM trebuie, pe de-o parte, să evolueze odată cu inovațiile tehnologice și, pe de altă parte, să își păstreze scopul fundamental – acela de a proteja mediul. Am introdus reguli noi care sperăm să reducă semnificativ numărul voucherelor rezervate dar neutilizate, pe parcursul unui an”, a precizat ministrul Tánczos Barna.

O altă prioritate a ediției din 2022 este direcționarea bugetului de 100 milioane lei către înlocuirea aparatelor electrocasnice cu consum ridicat de energie. În acest sens, începând cu acest an, televizoarele ies din categoria echipamentelor eligibile.

„Programul Rabla pentru electrocasnice este finanțat din bugetul rezultat în urma tranzacționării certificatelor de emisie de GES, iar scopul său fundamental este reducerea emisiilor de carbon prin eliminarea electrocasnicelor vechi, energofage, cu echipamente noi, cu consum redus de energie. În ceea ce privește televizoarele, datele ne arată că, în ultimii ani, echipamentele vechi, cu consum ridicat de energie, au dispărut treptat din piață, în bună parte și datorită includerii televizoarelor în edițiile mai vechi ale programului. Am decis, așadar, ca anul acesta să le scoatem din lista echipamentelor eligibile, deoarece considerăm că programul și-a atins obiectivele în ceea ce privește acest tip de echipament și putem direcționa bugetul către celelalte tipuri de echipamente, pentru care aceste obiective încă nu au fost atinse”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!